Foto: Reuters/Scanpix
Bijušais armijais psihiatrs majors Nidals Maliks Hasans, kurš 2009. gadā nogalināja 13 dienesta biedrus Forthudas bāzē Teksasā un 32 ievainoja, stāsies kara tiesas priekšā un visticamāk saņems nāvessodu, ceturtdien informē raidsabiedrība BBC
Kā ziņots, Hasans 2009. gada 5.novembrī  uzsācis apšaudi Forthudas bāzē Teksasā,  neilgi pirms jauno karavīru zvēresta nodošanas ceremonijas.

Hasans pats tika sašauts vairākas reizes un šobrīd ir daļēji paralizēts.

39 gadus vecos Hasanu uz armijas bāzi Teksasā  pārcēla 2009. gada gada jūlijā. Iepriekš viņš strādāja par psihiatru medicīnas centrā Vašingtonā, kur ārstējas ārvalstu misijās ievainojumus guvušie karavīri.

ASV dzimušais Hasans ir musulmanis. Pēc dažādiem datiem, viņam bija drīzumā jādodas misijā Irākā, taču, pēc viņa brālēna Nadera vārdiem, majors to ļoti nevēlējās.

Viņš skaidrojis, ka nevēlas pieredzēt Irākas kara šausmas par ko stāstījuši viņa pacienti. 

Vēlāk atklājās , ka viņš kontaktējies ar radikāli noskaņotiem islamistiem.

Jau vēstīts, ka Forthudas bāze ir lielākā ASV armijas bāze pasaulē. Šeit dzīvo un dien aptuveni 40 000 karavīru.

ASV prezidents Baraks Obama notikušo nosauca par "šausminošu vardarbības aktu". "Ir ļoti grūti zaudēt mūsu drosmīgus karavīrus ārvalstīs, un vienkārši briesmīgi, kad viņi iet bojā militārajā bāzē amerikāņu zemē," sacīja Obama preses konferencē Vašingtonā.

Viņš izteica līdzjūtību bojāgājušo tuviniekiem un solīja noskaidrot traģēdijas iemeslus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!