Foto: Reuters/Scanpix
Čīles galvaspilsētā Santjago ceturtdien notika skolēnu demonstrācija, kurā tika ievainoti vismaz 32 policisti un aizturēti 54 demonstrācijas dalībnieki, paziņoja policija.

Demonstrācijā, kurā bija desmitiem tūkstoši dalībnieku, tika pieprasīts piešķirt vairāk līdzekļu izglītībai.

Īpašo uzdevumu policija ar ūdens lielgabaliem un asaru gāzi mēģināja izklīdināt demonstrantus, kuri atbildēja, apmētājot policistus ar akmeņiem, mietiem un plastmasas pudelēm ar krāsu.

Viens no policistiem, kas apsargāja Brazīlijas vēstniecību, guva nopietnus apdegumus, kad protestētāju mesta degbumba izkļuva cauri vairogam un degmaisījums izlija viņam uz kājām.

Amatpersonas paziņoja, ka demonstrācijā Santjago centra galvenajā avēnijā "La Alameda" piedalījušies apmēram 30 000 cilvēku. Organizatori sacīja, ka dalībnieku skaits bijis tuvāk 80 tūkstošiem - dalībnieku skaitam līdzīgās demonstrācijās 14.jūnijā un 30.jūnijā.

Demonstrācijā piedalījās skolēni, skolotāji, vecāki un bērni. Sadursmes izcēlās, kad policija centās apturēt pūļa novirzīšanos no "La Alameda" uz prezidenta pili.

Demonstranti pieprasīja, lai valdība pārņemtu publisko skolu sistēmu, kur mācās 90 procenti no valsts trīsarpus miljoniem skolēnu. Kopš Pinočeta diktatūras laika valsts skolas ir nodotas pašvaldību pārziņā. Protestētāji uzskata, ka pastāvošajā sistēmā skolas ir nevienlīdzīgā stāvoklī un nepietiekami finansētas.

Protesti pret pastāvošo izglītības sistēmu ir pastiprinājušies, kopš labēji centriskais prezidents Sebastjans Piņera šogad paziņoja par ievērojamu tēriņu samazināšanu izglītībai, izskaidrojot to kā uzpūstās birokrātijas samazināšanu.

Čīles valdība pašlaik piešķir izglītības sistēmai 4,4% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP). ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO) iesaka piešķirt šim mērķim 7% no IKP.

30.jūnijā notikušā demonstrācijā tika ievainots viens policists un aizturēti 13 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!