Foto: Itar-Tass/Scanpix
Lietuvas tiesa otrdien izpildījusi Ģenerālprokuratūras lūgumu un aizmuguriski noteikusi arestu trim Medininku slaktiņa lietā apsūdzētajiem bijušajiem Rīgas omoniešiem - Aleksandram Rižovam, Andrejam Laktionovam un Česlavam Mļiņņikam, vēsta Lietuvas Televīzija.

Izdoti arī jauni Eiropas aresta orderi apsūdzēto aizturēšanai, kas nepieciešami sakarā ar to, ka nesen viņiem izvirzītās apsūdzības tika pārkvalificētas apsūdzībās noziegumos pret cilvēci, balstoties uz jauno Lietuvas kriminālkodeksa redakciju, kas stājusies spēkā marta beigās.

Pārkvalificējot viņu apsūdzības kā starptautisko tiesību aizliegtu rīcību, apsūdzētos varēs tiesāt neklātienē un nepiemērot lietai noilguma termiņu, kas beidzās jūlija nogalē, kad apritēja divdesmit gadi kopš Medininku traģēdijas.

1991.gada 31.jūlijā omoniešu uzbrukumā Medininku robežkontroles punktam pie Baltkrievijas robežas tika smagi ievainoti ar šāvieniem pakausī un vēlāk slimnīcā mira septiņi Lietuvas robežsargi un muitnieki. Slaktiņā izdzīvoja tikai viens smagi ievainots muitnieks.

Kā pastāstījis prokurors Rolands Stankevičs, lēmumi par apsūdzību pārkvalificēšanu tiks iztulkoti un nosūtīti Krievijas prokuratūrai, kam tālāk jāinformē apsūdzētie par viņiem izvirzītajām apsūdzībām.

Pret šo pavērsienu iebildis Rižova advokāts Stasis Karvelis, paziņodams, ka viņa klientu varēja tiesāt par tīšu slepkavību vainu pastiprinošos apstākļos, pildot dienesta pienākumus.

"Ja tika saņemta pavēle no toreizējiem PSRS vadītājiem, viņi jāsauc vārdos. Viņu var apsūdzēt un, iespējams, arī atzīt par vainīgu slepkavībā un noziedzīgas pavēles pildīšanā, bet izvirzītā apsūdzība man rada daudz šaubu. Tādēļ esmu pret arestu, turklāt mēs zinām, ka Krievija viņus neizdod un neizdos," viņš norādījis.

Līdz šim Medininku lietā notiesāts tikai viens cilvēks - bijušais Rīgas omonietis Konstantīns Mihailovs jeb Konstantīns Ņikuļins, ko 2008.gada sākumā Lietuvai izdeva Latvija. Maijā Viļņas tiesa viņam piesprieda mūža ieslodzījumu, kā arī lika valstij samaksāt vairāk nekā divus miljonus litu (408 000 latu), lai atlīdzinātu izdevumus par upuru apbedīšanu un pieminekļiem, kā arī viņu ģimenēm izmaksātās kompensācijas.

Arī viņa noziedzīgo darbību prokurori aicinājuši pārkvalificēt, traktējot to nevis kā tīšu slepkavību, bet kā noziegumu pret cilvēci. Mihailovam piespriesto mūža ieslodzījumu viņi nepieprasa mainīt, jo tas jau ir stingrākais Lietuvā iespējamais sods.

Jau ziņots, ka jūnija sākumā Sanktpēterburgā par noziedzīgas bandas organizēšanu un bruņotu laupīšanu tika notiesāts bijušais Rīgas omonietis Aleksandrs Rižovs. Viņam ieslodzījumā būs jāpavada 15 gadi. Tiesa atzina, ka tā dēvētā Rižija banda, kas izveidota 2005.gadā, vainīga vairākos smagos bruņotos uzbrukumos.

Izmeklēšana lietā par Lietuvas amatpersonu nogalināšanu notiek vēl pret diviem bijušajiem Rīgas omoniešiem - Laktionovu un Mļiņņiku, kuri, tāpat kā Rižovs, ir saņēmuši Krievijas pilsonību, tāpēc Krievija atsakās viņus izdot Lietuvai. No daudzajiem Lietuvas Ģenerālprokuratūras pieprasījumiem ļaut nopratināt arī iespējamos Medininku traģēdijas lieciniekus un veikt citas procesuālās darbības Maskava izpildījusi tikai dažus.

Rižovs, Laktionovs un Mļiņņiks tikuši pieminēti Abhāzijas medijos sakarā ar apbalvojumiem, ko viņi esot saņēmuši kā "Sanktpēterburgas brīvprātīgie", kas 1993.gadā devušies palīdzēt "Abhāzijas tautai tās Tēvijas karā". Īpašo uzdevumu vienību komandējis Mļiņņiks. Par šiem nopelniem visiem trim piešķirts Abhāzijas Leona ordenis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!