Foto: EPA-AFI
Krievijas likumsargi aizturējuši bijušo milicijas apakšpulkvedi Dmitriju Pavļučenkovu, kuru tur aizdomās par pazīstamās žurnālistes Annas Poļitkovskas slepkavības organizāciju 2006. gadā, trešdien vēsta laikraksts "Novaja gazeta".

Aizturētais ir nosaucis arī slepkavības pasūtītāju, taču tā vārds pagaidām netiek atklāts.

Drīzumā Pavļučenkovam tiks uzrādītas oficiālas apsūdzības. Izmeklētāji noskaidrojuši, kas savulaik Pavļučenkovs, būdams slepenas milicijas apakšvienības, kas nodarbojās ar izsekošanu un sarunu noklausīšanos, darbinieks, saņēmis pasūtījumu Poļitkovskas slepkavībai.

Viņš izveidojis un vadījis noziedzīgu grupu, kas nodarbojās ar žurnālistes izsekošanu. Apakšpulkvedis arī sagādājis slepkavības ieroci - pistoli ar klusinātāju.

Pavļučenkovs jau iepriekš figurējis lietā par Poļitkovskas slepkavību kā slepens apsūdzības liecinieks. Viņš mēģinājis maldināt izmeklētājus,uzdodoties par nejaušu liecinieku, kuram slepkavības izpildītāji atklājuši savu nodarījumu. Milicijas apakšpulkvedim pat izdevās nogādāt aiz restēm savu dienesta biedru Sergeju Hadžikurbanovu, kuru viņš apsūdzēja izspiešanās. Pavļučenko nevēlējās dalīties ar naudu, ko bija saņēmis par Poļitkovskas slepkavības sarīkošanu.

Kā ziņots, žurnālisti nošāva viņas mājas kāpņu telpā 2006. gada 7. oktobrī. Šis noziegums izraisīja plašu rezonansi sabiedrībā. Poļitkovska daudz rakstīja par valdošo aprindu sakcionētām nelikumībām Čečenijā un citām cilvēktiesību pārkāpumu tēmām. Viņas nāvē vainoja Čečenijas vadītāju Ramzanu Kadirovu un pat Kremļa eliti.

2009. gada februārī tiesa attaisnoja sākotnēji slepkavības organizācijā apsūdzētos Dagestānas un Krievijas iedzīvotājus. Tomēr maijā pret viņiem tika uzsākts jauns process. 2011. gada 31. maijā tika aizturēts tiešais slepkavības izpildītājs Rustams Mahmudovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!