Foto: AFP/Scanpix
ASV tautas skaitītāji publicējuši atskaiti, kas atklāj iedzīvotāju etniskā sastāva izmaiņas pēdējos 10 gados. ASV tautas skaitīšana notika 2010.gadā.

Statistika liecina, ka pakāpeniski valstī samazinās balto amerikāņu bez latīņamerikāņu saknēm skaits. Absolūtos skaitļos viņu skaits samazinājies 15 štatos no 50, tostarp Masačusetsā, Kanzasā, Ohaio un Kalifornijā. Tajā pašā laikā 10 štatos balto amerikāņu skaits ir palielinājies par vairāk kā 10%.

Pašreiz kopumā baltie amerikāņi veido 64% no ASV iedzīvotāju kopskaita. Pirms 10 gadiem viņu skaits bija 69%.

Melnādaino iedzīvotāju absolūtais skaits ir pieaudzis no 12% uz 13% no kopējā iedzīvotāju skaita.

Visātrāk pieaug latīņamerikāņu un aziātu skaits, turklāt visjūtamāk šis process notiek lielajās pilsētās. Kopumā to balto amerikāņu skaits, kuri paziņojuši par savu latīņamerikānisko izcelsmi, 10 gadu laikā pieaudzis par 56%.

Turklāt pieaug arī tādu amerikāņu skaits, kuri sevi uzskata par piederīgiem dažādām rasēm: katrā štatā šādu cilvēku skaits pieaudzis par vismaz 8%.

Tautas skaitīšana ASV notiek reizi 10 gados. Tās galvenais uzdevums - nodrošināt taisnīgu atsevišķu štatu pārstāvniecību parlamenta apakšpalātā.

Saskaitītas tiek visas ASV ilgstoši dzīvojošās personas, tostarp personas bez amerikāņu pilsonības. Personīgie dati, kas tiek iegūti skaitīšanas laikā, ir konfidenciāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!