Foto: Reuters/Scanpix
Afganistānā notverts viens no kaujinieku grupējuma "Hakani" līderiem Hadži Mali Hans, sestdien paziņoja Starptautisko miera uzturēšanas spēku ISAF vadība.

NATO un Afganistānas armijas komandcentrs informē, ka grupējuma līderis aizturēts militāras operācijas laikā Džanihelas apkārtnē Paktijas provincē. Viņš bijis bruņots, taču nav pretojies.

Hadži Mali Hans ir viens no grupējuma augstākajiem komandieriem un tā līdera Siradžudina Hakani tēvocis. Viņš savulaik bija starpnieks grupējuma saziņā ar bijušo Pakistānas talibu līderi Beitullu Mehsudu, kurš tika nogalināts ASV bezpilota lidmašīnu triecienā 2009.gadā.

Hadži Mali Hans tika aizturēts dažas dienas pēc bijušā Afganistānas prezidenta Burhanudina Rabani slepkavības. Noslepkavotais eksprezidents vadīja samierināšanās komisiju, kas risināja sarunas ar talibiem. Par šo noziegumu, ko izdarīja spridzinātājs pašnāvnieks, tur aizdomās tieši "Hakani" grupējumu.

Raidorganizācija BBC vēsta, ka tiek pieļauts: talibiem pietuvinātais grupējums "Hakani" ir vainojams daudzos uzbrukumos Afganistānas valdības un starptautiskās koalīcijas spēku objektiem, kā arī terora aktos Indijas teritorijā.

Pakistānas ierēdņi bieži norāda, ka grupējums ir vairāk saistīts ar Afganistānu, tomēr par situāciju informētie žurnālisti uzskata, ka "Hakani" ir dziļas saknes Pakistānā. Jau daudzus gadus arī klīst baumas par grupējuma saistību ar Pakistānas slepenajiem dienestiem.ASV vēstnieks Pakistānā Kamerūns Mjunters intervijā vietējam radio nesen izteicās, ka ""Hakani" grupējuma saistība ar Pakistānas valdību ir dokumentāli pierādīta".

Savukārt pagājušajā nedēļā ASV Apvienoto štābu priekšnieku komitejas vadītājs Maiks Mallens, kurš drīz atstās šo amatu, tieši apsūdzēja Pakistānas specdienestus "Hakani" atbalstīšanā. Grupējums ir atbildīgs arī par neseno uzbrukumu ASV vēstniecībai un NATO spēku štābam Afganistānas galvaspilsētā Kabulā, kurā gāja bojā 25 cilvēki.

"Grupējums "Hakani" ir īsta Pakistānas Satrpnozaru izlūkošanas aģentūras filiāle," sacīja admirālis ASV Senātā. "Ar tās atbalstu kaujinieki izplānoja un sarīkoja mīnētas automašīnas sprādzienu Kabulā 11.septembrī, kā arī uzbrukumu mūs vēstniecībai," norādīja Mallens.

Pakistānas varas iestādes šos izteikumus kategoriski noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!