Foto: Publicitātes attēli
Internetā plašu ievērību šonedēļ izpelnījies video, kurā aicināts aizturēt bēguļojošo Ugandas partizānu grupējuma "Tā Kunga pretošanās armija" līderi Džozefu Koniju, bet tās režisors Džeisons Rasels piekrita kritiķu pārmetumiem, ka 30 minūtes garais video vienkāršo konflikta būtību, radot iespaidu, ka ilgi bēguļojošu noziedznieku var notvert ar sociālās saziņas tīklu palīdzību.

Vietnē "YouTube" ievietotā filma nepilnas nedēļas laikā skatīta jau vairāk nekā 62 miljonus reižu. Filmas autors skaidro, ka tās mērķis ir vērst pasaules uzmanību uz Konija vadītā grupējuma pastrādātajām zvērībām, tostarp arī par bērnu nolaupīšanu un viņu piespiešanu karot grupējuma interesēs.

Rasela vadītās bezpeļņas organizācijas "Invisible Children" ("Neredzamie bērni") internetā ievietoto video "Kony-2012" saviem sekotājiem sociālās saziņas vietnēs ieteiktās tādas slavenības kā aktieri Andželīna Džolija un Džordžs Klūnijs, kā arī amerikāņu televīzijas šovu vadītāja Opra Vinfrija, kas arī piedalījušies filmā, aicinot atrast un tiesāt nežēlīgos noziegumos apsūdzēto Koniju.

Rasels, kas pats filmā ir stāstītājs, uzsver, ka filmas mērķis bija vērst uzmanību uz sarežģītu problēmu, nevis izklāstīt to no visiem aspektiem.

"Tajā problēma pilnīgi noteikti ir vienkāršota. Šis video nav atbilde, tā ir tikai vārti sarunai. Tādēļ mēs to apzināti taisījām ātru un vienkāršotu," aģentūrai "Reuters" skaidroja režisors, piebilstot, ka "Invisible Children" aicina ikvienu atbalstītāju 20.aprīlī iziet ielās, lai "noklātu ikvienu ielu, ikvienu pilsētu" un palīdzētu bērnu tiesību aizstāvībai Ugandā.

Grupējums "Tā Kunga pretošanās armija" jau kopš 1987.gada ir bēdīgi slavens ar to, ka tas neievēro cilvēktiesības. Tas paplašina savas rindas, iebrūkot bēgļu nometnēs Ugandas ziemeļos un nolaupot tur izmitinātos bērnus. Kaujinieki piespiež zēniem piedalīties cīņās, bet meitenes - seksuāli izmanto.

Tomēr tiek uzskatīt, ka Konijs jau sen ir aizbēdzis no Ugandas un tagad tikai komandē savus sekotājus no attāluma. Lai gan Konija armija agrāk apvienoja tūkstošiem cilvēku, domājams, ka pašlaik tajā ir vien pārsimts dalībnieku. .

Ugandas bruņotie spēki, kas mēģinājuši Koniju noķert jau vairāk nekā 20 gadus, apsveica filmu, skaidrojot, ka tā palīdzēs pasaulei saprast Konija noķeršanas nozīmi un viņa pastrādāto noziegumu nežēlību.

Tomēr pašā Ugandā daudzi iedzīvotāji neuzticas bruņotajiem spēkiem, apsūdzot tos par tikpat nežēlīgu noziegumu pastrādāšanu.

Apmēram 50 gadus veco Koniju 2005.gadā starptautiskā meklēšanā izsludināja Hāgā bāzētā Starptautiskā Krimināltiesa, izvirzot viņam apsūdzības kara noziegumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!