Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Parlaments (EP) šodien apstiprināja priekšlikumus, kas aicina likumdošanas ceļā samazināt dzimumu atalgojuma atšķirības un ieviest kvotas sieviešu skaita palielināšanai uzņēmumu valdēs un politiskās struktūrās, lai risinātu dzimumu nevienlīdzības jautājumus Eiropas Savienībā (ES), informēja EP preses pārstāvji.

Deputātes Sofijas Veldes rezolūcijā par EP 2011.gada ikgadējo ziņojumu par dzimumu līdztiesību Parlaments atkārtoti aicināja izstrādāt jaunus likumus ar mērķi ieviest kvotas, lai palielinātu sieviešu skaitu korporatīvo uzņēmumu vadībā gadījumos, ja dalībvalsts to nespēj nodrošināt ar iekšējiem pasākumiem.

Pirmdienas debašu laikā deputāte mudināja Parlamentu un Eiropas Komisiju (EK) īstenot stingrus pasākumus nevienlīdzības jautājuma risināšanai, jo "spontāni tas nenotiks", bet esot pienācis laiks rīkoties.

Savukārt tieslietu Komisāre Vivjana Redinga debatēs ierosināja, ka šos priekšlikumus varētu izvirzīt arī vēlāk šogad. Parlaments uz to aicinājis jau 2011.gada jūlijā pieņemtā rezolūcijā.

Lai palielinātu sieviešu pārstāvniecību ES kompāniju vadībā, deputātes Veldas rezolūcija aicina Komisiju pēc iespējas ātrāk izvērtēt pašreizējo situāciju nacionālā līmenī par īstenotiem pasākumiem dalībvalstīs. Ja tiktu konstatēts, ka uzņēmumu un dalībvalstu veiktie pasākumi ir bijuši nepiemēroti, EK tiek aicināta sniegt priekšlikumus tiesību aktiem, kas ietvertu kvotu ieviešanu, ar mērķi palielināt sieviešu pārstāvēto daļu korporatīvo uzņēmumu vadībā 2015.gadā līdz 30% un 2020.gadā līdz 40%.

Kā atzīmē deputāte, vēlēšanu kvotas ir sekmīgi ieviestas Francijā, Spānijā, Beļģijā, Slovēnijā, Portugālē un Polijā un tādējādi tās esot uzskatāms par veiksmīgu risinājumu.

Lai nodrošinātu dzimumu paritāti politisko lēmumu pieņemšanā, tai skaitā iekļaujot vēlēšanu sarakstus un vadību ES iestādēs, nepieciešams īstenot obligātus un saistošu pasākumus un ieviest sankcijas nacionālā un ES līmenī, norādīts otrā rezolūcijā, kuras priekšlikumu izstrādāja deputāte Sirpa Pietikainena un par kuru EP arī balsoja otrdien.

Lai veicinātu dzimumu līdzsvaru ES institūcijās, EP deputāti aicina dalībvalstis pēc 2014.gada EP vēlēšanām izvirzīt Eiropas Komisāra amata kandidatūrai gan sievieti, gan vīrieti.

Pašlaik Eiropas Parlamentā ir 35% deputātu sieviešu, bet ES dalībvalstīs nacionālos parlamentos sieviešu īpatsvars ir vidēji 24%, savukārt sievietes ministres ir 23%.

Sieviešu un vīriešu atalgojuma atšķirība pēdējo gadu laikā mazinājusies vien nedaudz. Vidēji sievietes ES joprojām pelna par 17,5% mazāk nekā vīrieši, tikai 12% no vadītājiem ir sievietes, savukārt valdes priekšsēdētājas ir vien 3%.

Veldas rezolūcija aicina atbalstīt vienlīdzīga ES atalgojuma mērķi, lai mazinātu nevienlīdzīgo atalgojumu par 10% katrā ES dalībvalstī. Savukārt Pietikainenas rezolūcija aicina īstenot regulāras uzraudzības pasākumus un, ja mērķi nav sasniegti, ieviest obligātas labošanas aktivitātes.

Eiropas Parlamenta locekļi aicina Padomi rīkoties saistībā ar Eiropas Parlamenta nostāju par Grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma direktīvas grozīšanu ES valstīs, lai nodrošinātu apmaksātu atvaļinājumu visā ES.

Rezolūcija par ikgadējo ziņojumu par dzimumu līdztiesību tika pieņemta ar 361 balsīm "par", 268 - "pret" un 70 - "atturas". Savukārt rezolūcija par sieviešu līdzdalību politisko lēmumu pieņemšanā tika pieņemta ar 508 balsīm "par", 124 - "pret" un 49 - "atturas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!