Foto: NATO ISAF

ASV karavīrs, kurš tiek turēts aizdomās par 16 afgāņu civiliedzīvotāju slepkavību, trešdienas vakarā tika aizvests no Afganistānas uz Kuveitu, paziņoja ASV un NATO amatpersonas.

"Viņš ir izvests ar lidmašīnu ārpus valsts [Afganistānas], balstoties uz juridisku rekomendāciju," sacīja Pentagona preses sekretārs ASV karaflotes kapteinis Džons Kērbijs. Viņš paskaidroja, ka ASV armijai Afganistānā nav piemērotas ieslodzījuma vietas aizdomās turētā karavīra turēšanai apcietinājumā.

Atbildot uz jautājumu, vai karavīra pārvešana nozīmē, ka viņš netiks tiesāts Afganistānā, Kērbijs sacīja, ka ir "pāragri runāt par specifiskām tiesu" lietām.

Cits Pentagona preses sekretārs Džordžs Litls pirmdien sacīja, ka ASV un Afganistānas vienošanās paredz, ka noziegumos apsūdzētus ASV karavīrus tiesā ASV armija.

Karavīra pārvešana notika laikā, kad Afganistānu apmeklē ASV aizsardzības ministrs Leons Paneta.

Afganistānas parlaments pirmdien pieprasīja šī karavīra publisku tiesāšanu Afganistānā, bet Pentagons uzstāj, ka viņš jātiesā ASV armijas tiesu sistēmā.

Aizdomās turētais ir 38 gadus vecs armijas seržants, kura vārds netiek minēts un kura rīcības motīvi nav zināmi. Viņam vēl nav oficiāli izvirzītas apsūdzības.

Paneta pirmdien paziņoja, ka šim karavīram var tikt piespriests nāvessods, ja viņš tiks atzīts par vainīgu. Paneta sacīja, ka aizdomās turētais tiks tiesāts saskaņā ar ASV armijas tieslietu kodeksu, kas dažos gadījumos paredz nāvessodu.

Jau vēstīts, ka šis amerikāņu karavīrs svētdien Afganistānas dienvidos atklāja uguni uz civiliedzīvotājiem, nogalinot 16 cilvēkus, tostarp sievietes un bērnus, un ievainojot piecus. ASV karavīrs smagā bruņojumā un ar nakts redzamības aprīkojumu iznācis no savas bāzes, iegājis trīs mājās un šāvis uz tajās esošajiem cilvēkiem.

Incidents notika Kandahāras provinces Pandžvajas apriņķa Alkozajas ciemā ap pulksten trijiem naktī. Karavīrs pēc tam devās atpakaļ uz savu bāzi un padevās.

Paneta ir atkārtoti apliecinājis ASV administrācijas nostāju, ka šis incidents nepiespiedīs mainīt pašreizējo stratēģiju, kas paredz līdz 2014.gadam pakāpeniski izvest ASV un NATO spēkus no Afganistānas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!