Foto: AFP/Scanpix
ASV varas iestādes izmaksājušas 50 tūkstošu ASV dolāru (26,7 tūkstošu latu) lielu kompensāciju ASV armijas seržanta Roberta Beilza 11.martā nogalināto afgāņu ģimenēm.

10 tūkstošu dolāru (5300 latu) lielu kompensāciju saņēma arī katrs ASV karavīra ievainotais Afganistānas iedzīvotājs. Tās ir lielas summas, ņemot vērā, kā vidējie vienas personas ienākumi Afganistānā gada laikā ir 425 dolāri (227 lati).

Nogalināto ģimenes locekļi paziņoja, ka ir uzaicināti uz Kandahāras provinces Pandžvajas apriņķa, kur notika incidents, pašvaldību un viņiem paziņots, ka nauda ir ASV prezidenta Baraka Obamas sniegta palīdzība.

ASV vēstniecība Afganistānā komentārus nesniedza, sakot, ka ar šādiem jautājumiem jāvēršas pie NATO vadītajiem Starptautiskajiem drošības atbalsta spēkiem (ISAF), kuru pārstāvis paziņoja, ka nevar nedz noliegt, nedz apstiprināt kompensācijas izmaksu, norādot, ka ISAF kompensācijas neizmaksā, bet to var darīt atsevišķas operācijā iesaistītās valstis pēc savas iniciatīvas.

ASV amatpersonas piektdien paziņoja, ka Beilzam, kurš ir aizdomās turētais Afganistānas dienvidos sarīkotā civiliedzīvotāju slaktiņā, izvirzītas apsūdzības 17 iepriekš plānotās slepkavībās. Beilzam izvirzīs arī sešas apsūdzības par slepkavības mēģinājumu un sešas apsūdzības par uzbrukumu.

Ja viņu atzīs par vainīgu, karavīram draud nāvessods.

38 gadus vecais Beilzs 14.martā tika aizvests no Afganistānas uz Kuveitu. 16.martā Beilzs tika nogādāts Fortlevenvērtas militārajā bāzē ASV Kanzasas štatā, kur viņš tiek turēts vieninieka kamerā.

Beilzs apsūdzēts par to, ka 11.martā Afganistānas dienvidos tumsas aizsegā atklājis uguni uz civiliedzīvotājiem, nogalinot 17 cilvēku, tostarp sievietes un bērnus, un vairākus ievainojot.

ASV karavīrs smagā bruņojumā un ar nakts redzamības aprīkojumu iznācis no savas bāzes, iegājis divos tuvākajos ciemos un šāvis uz tur esošajiem cilvēkiem.

Incidents notika Kandahāras provinces Pandžvajas apriņķa Alkozajas ciemā un vēl vienā ciemā ap pulksten trijiem naktī. Karavīrs pēc tam aizdedzinājis dažus līķus, atgriezies savā bāzē un padevies.

Nav oficiālas informācijas par slepkavas rīcības motīviem, taču ASV mediji vēsta, ka Beilzs dažādu apstākļu dēļ bijis stresā un, iespējams, bija lietojis alkoholu. Beilzs jau trīsreiz bija nosūtīts uz Irāku, un, lai gan viņam solīts nesūtīt viņu atkal uz karadarbības zonu, viņš nosūtīts uz Afganistānu. Dienu pirms pastrādātā slaktiņa Beilzs bija redzējis, kā sprādzienā zaudē kāju viņa dienesta biedrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!