Foto: Shutterstock
Sieviešu sakropļošanas ar skābi gadījumu skaits Pakistānā pieaug par spīti tam, ka pagājušā gadā ieviesti stingrāki sodi par šiem noziegumiem, norāda aktīvisti. Tiek lēsts, ka katru gadu skābe tiek uzlieta 150 sievietēm, parasti to izdarījuši upuru vīri, un daudzi no tiem tā arī netiek sodīti, vēsta BBC.

Jauna četru bērnu māte Šama nesen papildinājusi ar skābi apdedzināto sieviešu rindas. Vīrs aplējis viņu ar skābi, kā dēļ viņa guvusi 15% ķermeņa apdegumus. "Tajā dienā pirms gulētiešanas viņš teicis "tu esi pārāk lepna par savu skaistumu". Naktī viņš aplēja mani ar skābi un aizbēga," slimnīcā stāsta Šama. Bēgot prom, vīrs paņēmis arī viņas mobilo telefonu, lai viņa nevarētu izsaukt palīdzību.

"Man sāp par to, kāda es biju un kāda esmu kļuvusi. No manas dzīves ir pazudušas visas krāsas. Es jūtos kā dzīvs līķis, pat sliktāk. Es domāju, ka man nav tiesību dzīvot," BBC korespondentei stāstījusi jaunā sieviete.

Viņa nav pārliecināta par savu nākotni, bet atzīst, ka jācīnās savu bērnu dēļ. "Ja es nespēšu, es izdarīšu, ko viena vai divas citas meitenes izdarīja. Viņas nogalināja sevi."

Viena no meitenēm, kura izdarījusi pašnāvību, ir Fara Jonis, kādreizējā dejotāja no Karači. Vīrs viņu aplējis ar skābi pirms 13 gadiem, bet pirms mēneša viņa izdarījusi pašnāvību Itālijā. Pirms tam sieviete pārcietusi 40 operācijas. Viņas bijušais vīrs, kurš cēlies no ietekmīgas politiķu ģimenes, ticis attaisnots.

Aktīvisti apgalvo, ka daudzi upuri izvairās un klusē. "Tikai ap 10% lietu nonāk līdz tiesai," norāda Pakistānas Cilvēktiesību komisijā. Pat augsta līmeņa lietās, kā Faras gadījumā, izmeklēšana ir vāja. Vairumā gadījumu policija nereģistrē upuru pieteikumus.

Pagājušajā gadā pieņemtais likums par šo noziegumu paredz no 14 gadu līdz mūža ieslodzījumam, tomēr vairums uzbrucēju joprojām tiek cauri sveikā, stāsta Marvina Memona, bijusī deputāte, kas atbalstījusi jauno likumu. Pat, ja uzbrucējs tiek pieķerts, viņš samaksā policijai un tiek brīvībā.

Memona uzskata, ka trūkst politiskās gribas likuma īstenošanā. "Ir ļoti grūti piespiest policiju sadarboties ar sievietēm, jo viņiem [policijai] neviens neliek to darīt."

Plastiskais ķirurgs Bilals Saeds ir ārstējis simtiem skābes apdedzinātu sieviešu pēdējo gadu laikā. Viņš atzīst, ka šis darbs ir nomācošs. "Parasti mēs veicam vairākas ķirurģiskas un kosmētiskas procedūras pacientēm, bet lai ko mēs darītu, nespējam likt viņām smaidīt," saka Saeds. Viņš arī apliecina, ka daudzas pacientes izdara pašnāvības, bet citas ir spiestas atgriezties pie saviem pāridarītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!