Foto: AP/Scanpix
Sešas draudīgās raķetes, ko Ziemeļkorejā demonstrēja valsts dibinātājam Kimam Irsenam veltītājā militārajā parādē 15. aprīlī, esot "neveikli viltojumi", vēsta laikraksts "The Telegraph".

Parādes laikā redzētās uz mobilajām palaišanas sistēmām uzstādītās raķetes esot šķidrās un cietās degvielas raķešu veidu sajaukums, kas nekad nespētu lidot, uzskata speciālisti. Nelīdzeni raķešu apvalki liecina, ka metāls varētu būt pārāk plāns, lai izturētu lidojumu. Katra raķete ir nedaudz atšķirīga, lai gan tiek uzskatīts, ka tās ir it kā viens modelis. Turklāt raķetes nemaz neesot piemērotas palaišanas kompleksiem, uz kuriem tās uzstādītas.

"Nav šaubu, ka šīs raķetes bija maketi," Marku Šileru un Robertu Šmuckeru no Vācijas uzņēmuma "Schmucker Technologie", kas konsultē NATO raķešu jautājumos, citē laikraksts. "Paliek neskaidrs, vai tās ir izgatavotas tādas, lai samulsinātu ārzemju analītiķus, vai vienkārši tās veidotāji bijuši nevīžīgi".

Par "KN-8" sauktās raķetes bija novietotas uz Ziemeļkorejas lielākajām mobilajām raķešu palaišanas iekārtām, kādas šī valsts ir atklājusi pasaulei. Phenjana raķetēm piešķīra īpašu nozīmi, demonstrējot tās Kima Irsena 100. jubilejai veltītās parādes beigās.

Raķešu parādīšanās izraisīja starptautisku kņadu, jo tās tika uzskatītas par jaunām, tālas darbības uzbrukumiem konstruētām. Turklāt 13. aprīlī Ziemļkoreja palaida tālas darbības raķeti, kuras starts gan bija neveiksmīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!