Foto: Reuters/Scanpix
ASV un Japāna panākušas vienošanos par 9000 ASV karavīru izvešanu no Okinavas salas. Izvestie karavīri tiks pārvesti uz Guamu, Havaju salām, Austrāliju un citām vietām Āzijas Klusā okeāna reģionā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Puses vienojušās pēc iespējas ātrāk izstrādāt karavīru izvešanas plānu un noteikt termiņus. No 19 tūkstošiem uz salas izvietoto karavīru tur paliks 10 tūkstoši. Kopējais ASV karavīru skaits Japānā samazināsies no 47 uz 38 tūkstošiem.

2006. gadā Japāna un ASV parakstīja līgumu, saskaņā ar kuru Japāna apņēmās atrast citu vietu ASV aviobāzei Futenmā. Tomēr Tokijai neizdevās atrast bāzei piemērotu vietu, jo pret to asi iestājās potenciālo bāzes teritoriju apkārtnes iedzīvotāji.

Vietējie iedzīvotāji, kas dzīvo Futenmas bāzes tuvumā, pieprasa visu ASV karavīru izvešanu no salas. Pēc viņu domām militārās bāzes klātbūtne ir bīstama un rada pārāk daudz trokšņu.

Vietējo iedzīvotāju dusmas izraisījusi vesela virkne ar ASV karavīriem saistītu incidentu. Skaļākais no tiem Okinavā notika 1995. gadā, kad ASV karavīru grupa izvaroja 12 gadus vecu meiteni.

Starp ASV un Japānu noslēgtā vienošanās paredz, ka Japāna atļauj ASV militāro spēku klātbūtni savā teritorijā, bet tiem jārūpējas par valsts drošību Japānā, kuras konstitūcija neatļauj tai uzturēt savu kaujasspējīgu armiju, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!