Foto: AFP/Scanpix
Brazīlijas bruņotie spēki sākuši operāciju plašā teritorijā Amazones reģionā, lai cīnītos ar narkotiku kontrabandu, nelegālu mežu izciršanu un derīgo izrakteņu iegūšanu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Operācijā "Agata 4" piedalās vairāk nekā 8500 karavīru. Tie patrulēs aptuveni 5000 kilometru garā joslā gar Brazīlijas ziemeļu robežu. Armijai atbalstu sniegs gaisa spēku lidmašīnas un helikopteri, kā arī militārās flotes kuģi.

Operācijas laikā bombardēs nelegālos lidmašīnu pacelšanās skrejceļus, ko izmanto narkotiku kontrabandisti, un konfiscēs to lidmašīnas. Tiks arī meklēti nelegālie mežcirtēji un kalnrači aizsargātajās iedzimto iedzīvotāju zemēs, paziņoja armija.

Militāristiem līdzi dosies arī zobārsti un ārsti, lai sniegtu palīdzību tālo Amazones ciemu iedzīvotājiem.

Militārā operācija ir izraisījusi satraukumu Brazīlijas kaimiņvalstīs, tai skaitā Venecuēlā. Brazīlijas amatpersonas apgalvo, ka kaimiņi ir informēti par operāciju. "Es paskaidroju, ka tā [operācija] ir vērsta pret noziedzību un lai pastiprinātu Brazīlijas valdības klātbūtni robežreģionā – vienā no tālākajiem mūsu teritorijas nostūriem," pastāstīja Aizsardzības ministrijas ģenerālis.

Kopš 2010. gada augusta jau bijušas trīs līdzīga veida pret noziedzību vērstas operācijas, informē BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!