Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama trešdien nepārprotami pauda atbalstu geju laulībām, ko pirms tam nebija darījis neviens cits ASV prezidents, un līdz ar to iekļāva šo tematu savā prezidenta vēlēšanu kampaņā.

Obama, kurš vairākus mēnešus bija atteicies ieņemt skaidru nostāju šajā jautājumā, ar pausto atbalstu iepriecināja homoseksuāļu tiesību organizācijas.

Obama ir Demokrātu partijas kandidāts ASV prezidenta vēlēšanām 6.novembrī. Kļūt par Republikāņu partijas kandidātu vislabākās izredzes ir bijušajam Masačūsetsas štata gubernatoram Mitam Romnijam, kurš ir pret geju laulībām.

"Es esmu vilcinājies [paust nostāju] par geju laulībām daļēji tāpēc, ka uzskatīju, ka pietiktu ar civilām savienībām," Obama sacīja intervijā telekanālam ABC Baltajā namā. "Es apzinājos faktu, ka daudziem cilvēkiem vārds "laulība" saistās ar ļoti spēcīgām tradīcijām, reliģiskiem uzskatiem un tamlīdzīgi," viņš piebilda.

"Man personīgi ir svarīgi virzīties uz priekšu un apliecināt, ka viendzimuma pāriem jāvar tikt salaulātiem," sacīja Obama.

Viceprezidents Džo Baidens svētdien kādā intervijā sacīja, ka ir pilnīgi apmierināts ar geju laulībām, un viņa teiktais izvirzīja priekšplānā šo jautājumu. Ziemeļkarolīnas štata vēlētāji otrdien atbalstīja konstitūcijas grozījumu, kas apliecina, ka laulība var būt tikai vīrieša un sievietes savienība.

Obama jau agrāk atbalstīja vairākas ar gejiem saistītas iniciatīvas, tostarp aizlieguma atklātiem homoseksuāļiem dienēt ASV armijā atcelšanu. Līdz šim viņš bija atturējies no geju laulību atbalstīšanas, sakot, ka viņa nostāja šajā jautājumā vēl "attīstās".

Obama sacīja, ka geju laulību atbalstam pievienojas arī viņa sieva Mišela, savukārt viņu meitām Malijai un Sašai ir draugi vai draudzenes no viendzimuma pāru veidotām ģimenēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!