Foto: AFP/Scanpix
Malāvijā tiks atcelts homoseksuālu darbību aizliegums, paziņojusi valsts prezidente Džoisa Banda. Tas būs pirmais šāds gadījums Āfrikā, kopš 1994. gada, vēsta raidsabiedrība BBC.

Džoisa Banda, kura par valsts prezidenti kļuva pēc iepriekšējā valsts vadītāja Bingu va Mutarika nāves aprīlī, ir mainījusi jau vairākus viņa īstenotos politikas kursus, tai skaitā devalvējusi nacionālo valūtu pēc Starptautiskā Valūtas fonda aicinājuma, bet tagad paziņojusi par homoseksuālu darbību aizlieguma atcelšanu.

Vairāki Rietumu līderi ir draudējuši, ka tiks pārtraukta palīdzības sniegšana valstīm, kuras neatzīst geju tiesības.

2010. gadā divi malāvieši tika sodīti ar 14 gadu cietumsodu pēc tam, kad tie paziņoja, ka precēsies. Starptautisku protestu rezultātā Bingu va Mutarika atvainojās abiem vīriešiem, bet tikai "humānu apsvērumu dēļ", uzsverot, ka tie tomēr ir pastrādājuši noziegumu pret "mūsu kultūru, mūsu reliģiju un mūsu likumiem".

Homoseksuālas darbības ir aizliegtas vairumā Āfrikas valstu.

Nesen Ugandā ministru prezidents iepazīstinājis ar likumprojektu, kurš paredz nāvessodu par atsevišķiem homoseksuāla rakstura pārkāpumiem, lai gan vēlāk viņš paziņojis, ka vēlas nāvessodu aizstāt ar mūža ieslodzījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!