Foto: stock.xchng
Amerikāņu astronomi ar teleskopa "Kepler" palīdzību atklājuši divas planētas, kas atrodas rekord tuvā attālumā viena no otras, vēsta ārvalstu mediji.

Starp šīm planētām - nelielo, akmeņaino „superzemi” (Kepler 36b) un gigantisko gāzveida „karsto Neptūnu” (Kepler 36c) – ir tikai 1.9 miljoni kilometru, kas ir pats mazākais zināmais attālums starp planētām, par astronomu atklājumu vēsta aģentūra „Itar-Tass”.

Planētas riņķo ap zvaigzni aptuveni 1.2 tūkstošus gaismas gadu attālumā no Zemes. Astronomi uzskata, ka šī zvaigzne varētu būt ļoti līdzīga Saulei, tikai vecāka par dažiem miljardiem gadu. Keplers 36b, kura izmērs pusotru reizi pārsniedz Zemi, aplido apkārt zvaigznei divu nedēļu laikā aptuveni 18 miljonu kilometru attālumā no tās. Keplers 36c vienu riņķi pieveic 16 dienās 19 miljonu kilometru attālumā. Aptuveni ik pēc 97 dienām planētas maksimāli pietuvojas viena otrai.

„Tā ir ļoti neparasta sistēma. Planētu orbītas atrodas ļoti tuvu viena otrai, bet pašas planētas ir pilnīgi atšķirīgas,” norāda Hārvardas astrofizikas centra pētnieks Džons Kārters.

Pētījuma rezultāti ir publicēti pēdējā ASV zinātnes žurnāla „Science” numurā.

Teleskops „Kepler” nogādāts orbītā 2009. gadā, lai pētītu ārpus Saules sistēmas esošās planētas. Aprīlī tika paziņots par tā misijas pagarināšanu vismaz līdz 2016. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!