Foto: AP/Scanpix
Džeimss Holmss, kurš piektdien ASV Kolorādo štata Auroras pilsētā nošāva 12 cilvēkus kinoteātrī, bija nosūtījis savas bijušās universitātes psihiatram paciņu ar brīdinājumu par plānoto slaktiņu, trešdien ziņoja ASV mediji.

24 gadus vecais Holmss bija studējis neirozinātnes Kolorādo Universitātē Denverā, bet izstājās pirms studiju pabeigšanas. Viņa nosūtītajā paciņā šīs augstskolas psihiatram bija piezīmju grāmatiņa un zīmējumi, kuros attēlota šaušana uz cilvēkiem.

Ziņas par to, vai paciņa tikusi saņemta laikā, kad šo apšaudi vēl varēja novērst, bija pretrunīgas. Amatpersonas trešdien nekomentēja ziņas, ka šis sūtījums vairākas dienas neatvērts glabājies universitātes pasta telpā.

Telekanāls "Fox News" ziņoja, ka paciņa ar Holmsa vārdu atpakaļadresē pienākusi Kolorādo Universitātē jau 12.jūlijā, bet tikusi atvērta tikai dažas dienas pēc 20.jūlijā sarīkotā slaktiņa.

"Paciņā bija piezīmju grāmatiņa ar detaļām, kā viņš plāno nogalināt cilvēkus. Tajā bija zīmējumi par to, ko viņš grasās darīt - slaktiņa zīmējumi un ilustrācijas," telekanālam pavēstīja vārdā nenosaukts ziņu avots tiesībsargājošajās iestādēs.

Cits "Fox News" citēts ziņu avots tomēr sacīja, ka varas iestādes nav spējušas apstiprināt paciņas saņemšanu jau pirms slaktiņa.

Laikraksts "Denver Post" atsaucās uz universitātes amatpersonu teikto, ka paciņa pienākusi pirmdien - trīs dienas pēc slaktiņa.

Ziņu avots policijā paziņoja, ka Holmss informējis policiju par šo paciņu un aicinājis pievērst uzmanību viņa vārdam atpakaļadresē.

Jau vēstīts, ka Holmss piektdien sarīkoja apšaudi kinoteātrī filmas par Betmenu laikā, nogalinot 12 un ievainojot 58 cilvēkus. Holmss, kuram līdzi bija šautene un divas pistoles, atklāja uguni kinoteātrī, kad tur cilvēku pilnā seansā tika rādīta jaunā filma par Betmenu "Tumšais bruņinieks atgriežas" ("The Dark Knight Rises").

Policija pēc uzbrukuma aizturēja Holmsu, kurš bija uzvilcis bruņas, ballistisku ķiveri un vesti, kakla aizsargu, melnus cimdus un gāzes masku, acīmredzot, lai pasargātos no asaru gāzes, ko viņš izplatīja kinoteātra auditorijā pirms uguns atklāšanas. Aizturēšanas brīdī viņš policijas darbiniekiem nepretojās.

Aizturētais paziņoja, ka viņam dzīvoklī ir sprāgstvielas, tāpēc cilvēki no daudzdzīvokļu nama, kurā viņš dzīvoja, tika evakuēti. Policija sestdien pabeidza neitralizēt visas sprāgstierīces Holmsa dzīvoklī. Vispirms eksperti deaktivizēja kustību detektorus, kas bija uzstādīti, lai detonētu spridzekļus, kad dzīvoklī kāds ienāktu. Pēc tam tika neitralizēts liels daudzums spridzekļu, kas bija uzstādīti dzīvoklī.

Aurora ir Denveras piepilsēta un atrodas netālu no 1999.gadā notikušā Kolumbainas vidusskolas slaktiņa vietas. Kolumbainas vidusskolas slaktiņā Denveras piepilsētā Litltonā tika nošauti 13 un ievainoti 24 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!