Foto: F64
Cilvēktiesību komiteja piektdien aicināja Lietuvu turpināt izmeklēt iespējamu šīs valsts piedalīšanos ASV īstenotajā slepenu cietumu programmā, kuros ieslodzīti terorismā aizdomās turētie, kā arī aktīvāk cīnīties pret vardarbību ģimenē un seksuālo minoritāšu diskrimināciju.

Novērtējot Lietuvā veiktās izmeklēšanas par ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) cietumu iespējamu eksistenci Lietuvā, komiteja pauda bažas par to, ka "ne visa informācija un pierādījumi tika savākti un novērtēti izmeklēšanas gaitā".

Komitejas pārskatā uzsvērts, ka Lietuvai ir "jānodrošina, lai tiktu efektīvi izmeklētas apsūdzības par piedalīšanos cilvēktiesību pārkāpšanā cīņas pret terorismu pasākumu īstenošanas gaitā".

"Komiteja aicina valdību turpināt izmeklēšanu šajā jautājumā un nodrošināt, lai izpildītāji stātos tiesas priekšā," teikts dokumentā.

ANO komiteja savās rekomendācijās arī aicināja nodibināt nacionālu resoru cilvēktiesību aizsardzībai, piešķirt pietiekamus resursus likuma īstenošanai pret vardarbību ģimenē, uzlabot čigānu (romu) dzīves apstākļus un veikt pasākumus pret seksuālo minoritāšu diskrimināciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!