Foto: Scanpix
ASV Kolorādo štatā prokuratūra pirmdien izvirzīja apsūdzības Džeimsam Holmsam, kurš šomēnes filmas par Betmenu laikā sarīkoja apšaudi kinoteātrī Auroras pilsētā, nogalinot 12 un ievainojot 58 cilvēkus.

Apsūdzības tika izvirzītas tiesas sēdē Kolorādo štata Sentenialas pilsētā.

Pavisam 24 gadus vecajam Holmsam izvirzītas 142 apsūdzības, tostarp 24 apsūdzības slepkavībās: par katru noslepkavoto izvirzītas viena apsūdzība pirmās pakāpes slepkavībā un viena apsūdzība slepkavībā aiz ļaunprātīgas vienaldzības. Līdzīgi par katru ievainoto izvirzītas divas apsūdzības slepkavības mēģinājumā, pavisam 116 apsūdzības slepkavības mēģinājumā. Izvirzīta arī apsūdzība par sprāgstierīces neatļautu glabāšanu un viena apsūdzība par noziegumu pastrādāšanu vainu pastiprinošos apstākļos.

Prokuroratūra paziņojusi, ka vēl nav izlemts, vai Holmsam pieprasīt nāvessodu.

Jau vēstīts, ka Holmss 20.jūlijā sarīkoja apšaudi kinoteātrī filmas par Betmenu laikā, nogalinot 12 un ievainojot 58 cilvēkus. Holmss, kuram līdzi bija šautene un divas pistoles, atklāja uguni kinoteātrī, kad tur cilvēku pilnā seansā tika rādīta jaunā filma par Betmenu "Tumšais bruņinieks atgriežas" ("The Dark Knight Rises").

Policija pēc uzbrukuma aizturēja Holmsu, kurš bija uzvilcis bruņas, ballistisku ķiveri un vesti, kakla aizsargu, melnus cimdus un gāzes masku, acīmredzot, lai pasargātos no asaru gāzes, ko viņš izplatīja kinoteātra auditorijā pirms uguns atklāšanas. Aizturēšanas brīdī viņš policijas darbiniekiem nepretojās.

Aizturētais paziņoja, ka viņam dzīvoklī ir sprāgstvielas, tāpēc cilvēki no daudzdzīvokļu nama, kurā viņš dzīvoja, tika evakuēti. Policija 21.jūlijā pabeidza neitralizēt visas sprāgstierīces Holmsa dzīvoklī. Vispirms eksperti deaktivizēja kustību detektorus, kas bija uzstādīti, lai detonētu spridzekļus, kad dzīvoklī kāds ienāktu. Pēc tam tika neitralizēts liels daudzums spridzekļu, kas bija uzstādīti dzīvoklī.

Aurora ir Denveras piepilsēta un atrodas netālu no 1999.gadā notikušā Kolumbainas vidusskolas slaktiņa vietas. Kolumbainas vidusskolas slaktiņā Denveras piepilsētā Litltonā tika nošauti 13 un ievainoti 24 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!