Foto: DELFI

Baltkrievijā īstenotais "plīša lācīšu desants" bija Zviedrijas pilsoņu privāta iniciatīva, otrdien uzsvēra Lietuvas premjerministrs Andris Kubiļus.

"Cik mēs esam informēti, Lietuvas institūcijām nav nekāda sakara ar šo incidentu, līdz ar to mums tas jāuztver kā privāta iniciatīva," Kubiļus otrdien sacīja žurnālistiem.

Premjerministrs pauda cerību, ka visi ar šo incidentu saistītie jautājumi tiks atrisināti pirmstiesas izmeklēšanas laikā. Viņš piebilda, ka Lietuva šajā jautājumā sadarbosies ar Baltkrieviju atbilstoši "pastāvošajām tiesiskās sadarbības saistībām".

"Mums šajā gadījumā jānošķir lidojumi Lietuvas gaisa telpā, kuri notiek, pamatojoties uz pastāvošajiem noteikumiem, jautājumi, vai šie noteikumi tika pārkāpti vai nē, un kaimiņvalstī notiekošais," sacīja Kubiļus.

Viņš atteicās komentēt Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko nesenos paziņojumus, kuros Lietuvai ir draudēts ar atbildes pasākumiem saistībā ar "plīša lācīšu desantu".

"Es nekomentēju šādus paziņojumus, jo uzskatu, ka mēs esam kaimiņi un kaimiņi var atrisināt visus jautājumus bez šādiem paziņojumiem," sacīja Kubiļus.

Zviedrijas aktīvisti pagājušajā mēnesī paziņoja, ka 4.jūlijā nelikumīgi iekļuvuši Baltkrievijas gaisa telpā un virs Minskas pilsētas un Minskas apgabala Iveņecas pilsētas izmetuši tūkstoti plīša lācīšu ar maziem izpletnīšiem, pie kuriem bija piestiprinātas zīmītes ar aģitāciju par vārda brīvību un cilvēktiesībām. Akciju organizēja Zviedrijas sabiedrisko attiecību kompānija "Studio Total".

Baltkrievijas varas iestādes pavēstīja, ka ar valsts ģenerālprokuratūras starpniecību ir vērsušās pie Lietuvas un Zviedrijas ar lūgumu palīdzēt lietas izmeklēšanā par viegldzinēja lidmašīnas nelikumīgu ielidošanu Baltkrievijas gaisa telpā 4.jūlijā no Lietuvas puses.

Sākotnēji Lietuva paziņoja, ka tai nav informācijas par notikušo, bet pēc tam, kad Civilās aviācijas administrācijas direktora vietnieks norādīja par iespēju sākt administratīvo lietu, armijas pozīcijas mainījās.

Lietuvas Ģenerālprokuratūra ceturtdien paziņoja, ka Lietuvas Valsts robežsardzes dienests ir sācis pirmstiesas izmeklēšanu par nelegālu valsts robežas šķērsošanu saistībā ar " plīša lācīšu desantu".

Lietuvas bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Edvards Mažeiķis paziņojis, ka par plīša lācīšu desantu dēvētais Zviedrijas pilotu vadītās lidmašīnas lidojums 4.jūlijā no Lietuvas uz Baltkrieviju ir noticis, bet robežšķērsošanas noteikumu pārkāpums nav konstatēts.

Incidents bija viens no iemesliem, kas izraisīja diplomātisko konfliktu starp Baltkrieviju un Zviedriju. Baltkrievija 8.augustā paziņoja, ka atsauc visus savus diplomātus no Zviedrijas, un norādīja, ka Stokholmai ir jāatsauc visi savi diplomāti no Minskas.

3.augustā Baltkrievija izraidīja Zviedrijas vēstnieku Minskā, apsūdzot viņu par mēģinājumu saraut Stokholmas un Minskas attiecības, jo viņš bija uzturējis kontaktus ar opozicionāriem un cilvēktiesību aktīvistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!