Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ukraina izdevusi Krievijai vienu no aizdomās turētajiem par atentāta gatavošanu pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, ziņoja Krievijas telekanāli.

Kazahstānas pilsonis Iļja Pjanzins, kurš tika aizturēts februārī Ukrainas dienvidu pilsētā Odesā, sestdien ar lidmašīnu aizvests no Odesas uz Maskavu. Tur Pjanzins ievietots Lefortovas izmeklēšanas izolatorā, kur viņu nopratinās Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) izmeklētāji.

20.augustā Odesas apgabala apelāciju tiesa noraidīja Pjanzina sūdzību par Ukrainas ģenerālprokuratūras lēmumu izdot viņu Krievijai.

Par plānu sarīkot bumbas sprādzienu pret Putina autokortežu Krievijas telekanāli ziņoja februārī tikai dažas dienas pirms 4.marta vēlēšanām, kurās Putins, kurš bija premjerministrs, tika atkal ievēlēts par prezidentu. Kritiķi pauda viedokli, ka stāsts par atentāta mēģinājumu pret Putinu ir mēģinājums vairot viņam atbalstu pirms vēlēšanām.

Līdz ar Pjanzinu Odesā tika aizturēts arī čečens Adams Osmajevs, kurš esot bijis sazvērestība līderis, taču viņš ir lūdzis Eiropas Cilvēktiesību tiesai (ECT) dot slēdzienu par Krievijas izdošanas lūguma likumību, un, gaidot ECT lēmumu, joprojām atrodas apcietinājumā Odesā.

Februārī Krievijas telekanālu parādītajā sižetā Osmajevs un Pjanzins sacīja, ka viņi čečenu kaujinieku komandiera Doku Umarova uzdevumā Odesā esot gatavojuši šo atentātu un plānojuši to īstenot Maskavā pēc prezidenta vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!