Foto: Reuters/Scanpix

Pēc NATO spēku izvešanas no Afganistānas 2014. gadā valstī var sekot valdības sabrukums un pat pilsoņu karš, savā ziņojumā norāda Starptautiskā Krīzes grupa (ICG). Par to vēsta raidsabiedrība BBC.

ICG ziņojumā norāda, ka Afganistānas policija un armija nav gatavas atbildībai par drošību valstī. Briselē bāzētā organizācija prognozē, ka Rietumvalstu atbalstītā Afganistānas valdība jau tuvākajā laikā pēc 2014. gada var piedzīvot graujošu politisko krīzi. Pasākumi stabilam pārejas periodam ir jāsāk jau tagad, norādīts ziņojumā, lai novērstu strauju tuvošanos valsts sabrukumam.

2014. gadā plānotās prezidenta vēlēšanas Afganistānā piedzīvos liela mēroga krāpšanu, paredz ICG. Prezidents Hamids Karzajs, kuram nav atļauts kandidēt vēl uz vienu termiņu, varētu izvirzīt sev vēlamu kandidātu, paredz ziņojums.

Organizācija secina, ka šo problēmu nerisināšanas gadījumā var iestāties politiskais strupceļš, kas var novest pie ārkārtas stāvokļa pasludināšanas un valsts sabrukuma.

Ziņojumu par „muļķībām” jau nosaukusi Afganistānas valdība, norādot, ka vēlēšanas būs „brīvas, godīgas un bez ārējas iejaukšanās". Ja ārvalstis pildīs savus solījumus par atbalstu nākotnē, NATO spēku izvešana situāciju valstī nemainīs, norādīts valdības paziņojumā.

„Mūsu nācija nav dzimusi 2002. gadā. Mums ir 5000 gadu vēsture. Mēs pagātnē esam karojuši ar lielvarām. Mūsu nacionālā policija un armija ir gatavas aizsargāt valsts dvēseli un suverenitāti,” teikts paziņojumā.

„Delfi” jau vēstīja, ka Afganistānas nacionālas armijas spēku apšauba arī analītiķis Čārlzs Reknagels.

Starptautiskie spēki jau pērn sāka nodot atbildību par drošību afgāņu rokās vairākās provincēs, bet pilnīga starptautisko spēku izvešana no Afganistānas paredzēta līdz 2014.gada beigām.

NATO vadīto starptautisko spēku ISAF kontingents tika izveidots 2001.gada decembrī pēc tam, kad pēc 2001.gada 11.septembra terora aktiem ar ASV militāro atbalstu Afganistānā tika gāzts talibu režīms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!