Foto: Reuters/Scanpix
Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu ministri pirmdien vienojās par jaunām finanšu un tirdzniecības sankcijām pret Irānu, kas noteiktas, lai veicinātu strupceļā nonākušo sarunu par Teherānas kodolprogrammu atsākšanos.

Jaunās ES sankcijas ir vērstas pret Irānas bankām, kā arī tirdzniecību un gāzes importu. Konkrēta informācija par pieņemtajām sankcijām tiks publiskotas otrdien, bet diplomāti norādīja, ka tās tiks vērstas arī pret kādu Irānas valdības ministru.

Izplatītajā paziņojumā paustas bažas par Irānas centieniem īstenot kodolprogrammu un teikts, ka ES ir "vienojusies par papildu ierobežojumiem finanšu, tirdzniecības, enerģētikas un transporta nozarēs".

ES noteiktā īpašumu iesaldēšana un iebraukšanas aizliegums tiks attiecināts uz vairākām privātām un juridiskām personām, jo īpaši "uzņēmumiem, kas darbojas naftas un gāzes nozarē".

Jaunās sankcijas noteic, ka "ir aizliegti visi darījumi starp Eiropas [Savienības] un Irānas bankām", ja vien tiem nav saņemta īpaša atļauja, piemēram, humāniem mērķiem.

ES valstu ārlietu ministri vienojās arī pastiprināt pašreiz spēkā esošās sankcijas pret Irānas centrālo banku un papildināt to preču sarakstu, ko aizliegts eksportēt uz Irānu, pievienojot tam grafītu, metālus, rūpniecisko procesu un naftas tankkuģu vadības lietojumprogrammas.

"Ierobežojošo pasākumu, par kuriem šodien [pirmdien] panākta vienošanās, mērķis ir ietekmēt Irānas kodolprogrammu un Irānas režīma ienākumus, kas tiek izmantoti, lai finansētu programmu, bet to mērķis nav vērsts pret Irānas iedzīvotājiem," uzsvērts ES paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!