Foto: stock.xchng

Vairumam Madagaskaras palmu draud izzušana mežu izciršanas un lauksaimniecības zemju paplašināšanas dēļ. Koku izzušana apdraud arī dzīvniekus un pakļauj riskam cilvēku dzīves apstākļus, norādīts Starptautiskās Dabas saglabāšanas savienības (IUCN) pētījumā.

83% no Madagasakaras 192 koku sugām ir iekļautas apdraudēto augu sarakstā. Pētnieki situāciju uzskata par ”šausminošu”, jo koku izzušana apdraud dzīvniekus un cilvēku dzīves kvalitāti. Pētījums parāda, ka situāciju vairs nedrīkst ignorēt, uzskata IUCN.

Madagaskara ir ceturtā lielākā sala pasaulē pēc Grenlandes, Jaungvinejas un Borneo. Salas izolācijas dēļ lielākā daļa tās zīdītāju, puse putnu un vairums augu nav sastopami nekur citur pasaulē. Palmas ir salas bioloģiskās daudzveidības neatņemama daļa, kas nabadzīgākajām salas kopienām nodrošina mājokli un pārtiku. Palmas tiek izmantotas mājokļu celtniecībai, trauku un amatniecības rīku izgatavošanai, kā arī pārtikas un medikamentu ražošanā.

Intensīvās izciršanas un lauksaimniecības zemju paplašināšanas dēļ meži Madagaskarā strauji izzūd. Palmas apdraud arī pārmērīga to iekšējās – ēdamās daļas ieguve.

Vairums Madagaskaras palmu aug salas austrumu daļas lietus mežos, kuri jau ir sarukuši līdz aptuveni ceturtdaļai no to sākotnējā apjoma, norāda IUCN. Mežu izciršana izraisa ”domino efektu”, kurā cieš dzīvnieki, piemēram, lemuri, kuru dabiskais biotops izzūd.

IUCN pasaules apdraudēto dzīvnieku un augu sarakstā nu ir iekļautas 65 518 vienības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!