Foto: AFP/Scanpix

Meksikas varas iestādes nolēmušas ekshumēt oktobra sākumā nošautā Meksikas lielākā narkokarteļa ”Zetas” līdera Eriberto Laskano vecāku mirstīgās atliekas, lai paņemtu paraugus DNS analīzei, vēsta aģentūra ”France Presse”.

Varas iestādes bijušas spiestas pieņemt tādu lēmumu, jo Laskano līķi no morga nolaupīja "Zetas" locekļi. Tā dēļ varas iestādes nevar droši apstiprināt, ka nogalinātais tiešām ir bijis grupējuma "Zetas" līderis. Policijas rīcībā palikuši tikai Laskano pirkstu nospiedumi un personīgās lietas.

Laskano vecāku kapavietas jau atrastas Idalgo štatā valsts vidienē. DNS atšifrēšana varētu aizņemt salīdzinoši ilgu laiku, jo "Zetas" līdera vecāki ir miruši pirms laba laika, norāda prokuratūra.

Jau vēstīts, ka Laskano līķi no morga nolaupīja bandas locekļi. Meksikas lielākā un vardarbīgākā narkotiku karteļa "Zetas" līderi Eriberto Laskano nogalināja apšaudē ar armiju oktobra sākumā.

Narkobarons, kuru sauc arī par "Bendi", ir bēdīgi slavenā karteļa dibinātājs. Viņa vadītā noziedzīgā struktūra ir atbildīga par vairākām masu slepkavībām un cilvēku nolaupīšanām. Varas iestādes uzskata, ka Laskano ir atbildīgs par 2004.gadā notikušo vietējā laikraksta redaktora Francisko Orteza Franko slepkavību un citiem noziegumiem.

Tiek lēsts, ka pēdējo sešu gadu laikā, kopš cīņā ar organizēto noziedzību iesaistījusies armija, karteļu vardarbības rezultātā gājuši bojā aptuveni 50 000 cilvēku. Noziedzīgās vides analītiķi jau paziņojuši, ka Laskano nāve ir liela uzvara pret vardarbīgo karteli. 

"Zeta" pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados izveidoja bijušie armijas elites vienību karavīri. Sākotnēji viņi strādāja narkokarteļa "Golfo" labā, taču vēlāk uzsāka patstāvīgu "biznesu". 2010.gadā notika daudzas "Zetas" sadursmes par ietekmi ar bijušajiem darba devējiem no "Golfo" Tamaulipas un Nuevo - Leonas štatos valsts ziemeļos.

BBC iepriekš vēstīja, ka "Zeta" ir Meksikas lielākais narkokartelis, kurš kontrolē lielāko teritoriju, apsteidzot savu sīvāko konkurentu "Sinaloa" karteli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!