Foto: AFP/Scanpix
Krievijas galvaspilsētas tiesa piektdien piesprieda četru ar pusi gadu cietumsodu Maksimam Luzjaņinam, kas ir pirmais notiesātais lietā par nekārtībām, kas 6. maijā notika Bolotnajas laukumā Maskavā demonstrācijas pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu laikā, vēstīja Krievijas ziņu aģentūra "Itar-Tass".

Maskavas Zamoskvoreckas rajona tiesa atzina Luzjaņinu par vainīgu masu nekārtību radīšanā un spēka pielietošanā pret tiesībsargājošo institūciju pārstāvjiem.

"Tiesa secinājusi, ka Luzjaņina labošanās nav iespējama bez izolācijas no sabiedrības," paziņoja tiesnesis Andrejs Fedins, kas spriedumu lasīja gandrīz trīs stundas.

Uzņēmējs Maksims Luzjaņins savu vainu tiesā pilnībā atzina un pauda nožēlu. Viņš noslēdza pirmstiesas vienošanos par sadarbību ar izmeklētājiem. Vienošanās paredz, ka tiesā netiek vētīti pierādījumi, bet spriedums nedrīkst būt lielāks par divām trešdaļām no maksimālā paredzētā soda.

Notiesātā advokāti pēc sprieduma nolasīšanas paziņoja, ka tas ir "pārāk bargs" un tiks pārsūdzēts.

Prokurors pieprasīja tiesai apsūdzētajam piespriest 6,5 gadus ilgu cietumsodus.

Apsūdzētais tiesā uzsvēra, ka tā rīkojies "emociju iespaidā" un ir atvainojies cietušajiem, ar kuriem ir panācis mierizlīgumu. Viņš lūdza tiesu dot viņam iespēju "turpināt rūpēties par savu ģimeni un, ja iespējams, izciest sodu nosacīti".

Luzjaņina advokāts Sergejs Šušpanovs norādīja, ka vienīgais cietušais no viņa aizstāvāmā agresijas, kas esot radusies pūļa saniknojuma ietekmē, ir kāds policists, kam bijusi bojāta zoba emalja, kura vēlāk salabota par Luzjaņina līdzekļiem.

Izmeklētāji gan norādīja, ka apsūdzētais kopā ar citiem nekārtību organizatoriem ir spēris policistam un viņu piekāvis. Tāpat izmeklētāji ir pārliecināti, ka apsūdzētais spārdījis vēl trīs policistus, bet vienu mēģinājis nožņaugt.

Maskavā 6. maijā - dienu pirms Putina inaugurācijas - izcēlās sadursmes starp Krievijas opozīcijas rīkotā "Miljonu gājiena" dalībniekiem un īpašo uzdevumu policiju. Sadursmes sākās, kad gājiens sasniedza Bolotnajas laukumu , kurā bija paredzēts mītiņš. Policisti ķiverēs lietoja stekus, lai atspiestu atpakaļ demonstrantus un daudzus no viņiem aizturēja. Policija Bolotnajas laukumā aizturēja arī opozīcijas līderus Sergeju Udaļcovu, Alekseju Navaļniju un Borisu Ņemcovu.

Saistībā ar masu nekārtībām 6.maijā lietas ir ierosinātas pret 18 personām. 13 no lietas figurantiem ir aizturēti, betr viena aizdomās turētā izsludināta meklēšanā. Izmeklēšana par notikušo turpinās.

Kopumā 6.maijā Bolotnajas laukumā tika aizturēti vairāk nekā 400 cilvēku, nekārtībās cieta apmēram 30 policistu un tika ievainoti vairāki desmiti cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!