Foto: AFP/Scanpix
Ķīnas viceprezidents Sji Dziņpins ceturtdien tika ievēlēts par Ķīnas Komunistiskās partijas (ĶKP) Centrālkomitejas ģenerālsekretāru un iecelts par ĶKP Centrālkomitejas Militārās padomes priekšsēdētāju, nomainot šajos amatos prezidentu Hu Dziņtao.

Sji tika ievēlēts par valdošās kompartijas vadītāju ceturtdien notikušajā ĶKP Centrālkomitejas plēnumā, kurā arī tika ievēlēts jauns Centrālkomitejas politbirojs un politbiroja pastāvīgā komiteja. Trešdien noslēdzās nedēļu ilgs ĶKP 18.kongress, kurā tika ievēlēta jauna partijas Centrālkomiteja, sperot pirmo soli uz valsts un valdības vadītāju maiņu.

Ir gaidāms, ka 59 gadus vecais Sji martā Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces sesijā nomainīs prezidenta amatā Hu Dziņtao, bet vicepremjers Li Kecjans nomainīs pašreizējo premjerministru Veņu Dzjabao.

Sji jauno vadošo stāvokli apstiprināja arī viņa iecelšana par ĶKP Centrālkomitejas Militārās padomes priekšsēdētāju, kura pārziņā ir Ķīnas bruņoto spēku vadība. Hu priekšgājējs prezidenta amatā Dzjans Dzemiņs bija palicis par ĶKP Centrālkomitejas Militārās padomes priekšsēdētāju vēl divus gadus pēc savas prezidentūras beigām.

Par ĶKP Centrālkomitejas Militārās padomes priekšsēdētāja vietniekiem tika iecelti ģenerāļi Faņs Džanluns un Sjujs Ciļans.

ĶKP Centrālkomitejas plēnumā ceturtdien tika ievēlēti pavisam septiņi Centrālkomitejas Politbiroja pastāvīgās komitejas locekļi līdzšinējo deviņu vietā. Politbiroja pastāvīgajā komitejā tika ievēlēti Sji, vicepremjeri Li Kecjans, Džans Dedzjans un Vans Cišaņs, Centrālkomitejas propagandas daļas vadītājs Ļu Juņšaņs, ĶKP Šanhajas pilsētas komitejas sekretārs Jujs Dženšens un ĶKP Tjaņdziņas pilsētas komitejas sekretārs Džans Gaoli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!