Foto: stock.xchng
Jauns Ebola vīrusa uzliesmojums Ugandā prasījis vismaz divu cilvēku dzīvības, paziņojusi valsts veselības ministre. Par to vēsta raidsabiedrība BBC.

Divi vienas ģimenes locekļi nedēļas nogalē miruši netālu no valsts galvaspilsētās Kampalas. Vēl viens cilvēks šajā apvidū miris no hemorāģiska drudža, paziņoja veselības ministre Kristine Ondoa.

Ebola vīruss ir viena no lipīgākajām slimībām pasaule. Slimība izplatās fiziska kontakta ceļā, un nereti, 90% gadījumu, tā cilvēkam beidzas ar nāvi. Jūlijā Ugandā vīrusa uzliesmojumā gāja bojā aptuveni 17 cilvēku.

Ministre skaidro, ka trešā persona ar Ebola simptomiem mirusi pagājušā mēneša beigās, bet ārsti nepaņēma mirušā analīzēs, tāpēc šis gadījums nav oficiāli apstiprināms.

Pieci cilvēki, kuri ir kontaktējušies ar mirušajiem, tiek novēroti. Divi no tiem ievietoti Kampalas galvenās slimnīcās karantīnas nodaļā, vēsta BBC.

Ugandā pēdējos 12 gados ir bijuši jau septiņi nopietni Ebola vīrusa uzliesmojumi. Nāvējošākais no tiem bija 2000. gadā, kad inficējās 425 cilvēki un vairāk nekā puse no tiem mira, vēsta BBC.

Ārstiem nav skaidri zināms, kā izārstēt bīstamo slimību, bet pacientus ārstē ar antibiotikām, pretsāpju zālēm un citiem medikamentiem. Vīruss izraisa cilvēku nāvi vairumā inficēšanās gadījumu.

Ebola vīrusu pārnēsā ar ķermeņa šķidrumiem. Saslimušos moka nelabums, vemšana, iekšējā asiņošana, un pirms nāves pārstāj darboties vairāki iekšējie orgāni. Ebolas vīruss savu nosaukumu ir guvis no upes Kongo Demokrātiskajā Republikā, kur tas 1976.gadā tika atklāts un kur epidēmijas laikā 1995.gadā bojā gāja vairāk nekā 250 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!