Foto: AFP/Scanpix

Ēģiptes prezidents Mohammeds Mursi, kurš kā starpnieks iesaistījās palestīniešu grupējuma "Hamas" un Izraēlas miera sarunās, paziņoja, ka Izraēla jau otrdien pārtrauks agresiju Gazas joslā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Prezidents Ēģiptes medijiem paziņoja, ka miera sarunas jau "tuvāko stundu laikā" dos rezultātus.

"Izraēlas agresija beigsies šodien [otrdien]," paziņojis Mursi. To, ka tuvākajā laikā tiks panākta vienošanās, apliecinājušas arī "Hamas" amatpersonas. Grupējums gan turpina uzstāt, ka Izraēlai ir jāatceļ pirms sešiem gadiem uzsāktā Gazas joslas blokāde, nav gan zināms, vai Izraēla ir piekritusi šai prasībai.

Neskatoties uz pamiera pārrunām, otrdien viena no raķetēm, ar kurām kaujinieki no Gazas joslas apšauda Izraēlu, nokrita Jeruzalemes tuvumā, taču cilvēki nav cietuši.

Jau vēstīts, ka naktī uz otrdienu Izraēlas valdības ministri nolēmuši uz laiku atlikt sauszemes militāro operāciju Gazas joslā, tā dodot iespēju vienoties par pamieru. Savukārt Kairā notiek Izraēlas un Gazā valdošā palestīniešu grupējuma "Hamas" netiešās sarunas par mieru.

Vardarbība reģionā sākās trešdien, kad, reaģējot uz Izraēlas teritorijas apšaudīšanu ar raķetēm, izraēlieši sāka masīvu gaisa bombardēšanu. Kopš pagājušās trešdienas armija ir trāpījusi vairāk nekā 1350 mērķiem Gazas joslā, savukārt Izraēlas dienvidus sasniegušas 640 raķetes, un Izraēlas pretraķešu aizsardzības sistēma "Dzelzs kupols" pārtvērusi vēl 324 raķetes.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimūns pirmdien, 19.novembrī mēģināja panākt pamieru starp abām pusēm. Gazas joslā valdošās kustības "Hamas" līderis Haleds Mešaals paziņoja, ka atbalsta centienus nodrošināt pamieru, bet uzstāja, ka Izraēlai jāizbeidz Gazas joslas blokāde, kura ilgst jau sešus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!