Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkorejā sākta starta laukumā uzstādītās raķetes, kuras starts paredzēts decembrī, demontāža tehnisko problēmu novēršanai, atsaucoties uz avotiem Dienvidkorejas militārajās aprindās, vēsta aģentūra "Yonhap".

Par raķetes demontāžu liecina Ziemeļkorejas ziemeļrietumos esošā kosmodroma satelīta uzņēmumi. Raķete tiekot demontēta, lai to remontētu.

Ziemeļkoreja raķeti satelīta nogādāšanai Zemes orbītā sākotnēji plānoja palaist līdz 22. decembrim, bet vēlāk termiņu pagarināja līdz 29. decembrim, jo tika atklātas "tehniska kļūme dzinēja vadības blokā". Nepilnības atklātas raķetes pirmajā pakāpē.

Phenjana skaidro, ka ar raķeti paredzēts nogādāt kosmosā Zemes novērošanas satelītu. Komunistiskās valsts plānus, kas seko neveiksmīgajam raķetes startam aprīlī, ar asu kritiku uztvēra DienvidkorejaJapānaASV un ANO.

ASV un citas valstis uzskata, ka tas būs slēpts starpkontinentālās ballistiskās raķetes izmēģinājums, kas Phenjanai ir aizliegts saskaņā ar ANO rezolūciju. Reaģējot uz Ziemeļkorejas plāniem, ASV izvietoja savus kara flotes kuģus raķetes izsekošanaiJapānas valdība izdeva oficiālu rīkojumu sašaut jebkuras raketes daļas, kās pārkāptu tās teritoriju.

Ar neveiksmi aprīlī beidzās Ziemeļkorejas iepriekšējais mēģinājums palaist kosmosā raķeti ar satelītu. Toreiz Rietumvalstis uzskatīja, ka satelīta palaišana ir maskēt mēģinājums izmēģināt tālas darbības ballistisko raķeti, kas būtu piemērota kodolgalviņas transportēšanai. ANO Drošības padomes rezolūcija aizliedz Phenjanai jebkādas ar ballistisko raķešu programmām saistītas darbības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!