Foto: AP/Scanpix

Ne Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēki, ne bruņotie nemiernieki, kas mēģina gāzt režīmu, nevar uzvarēt šajā karā, paziņojis Sīrijas viceprezidents Faruks al Šara. Par to ziņo raidsabiedrība BBC.

Opozīcija nevar izšķiroši uzvarēt cīņā, tāpat izšķirošu cīņas risinājumu nav spējīga panākt režīma armija, uzskata Šara, norādot, ka nemiernieku mēģinājumi gāzt Sīrijas līderus var ievilkt valsti "anarhijā un bezgalīgā vardarbības spirālē", viceprezidents teicis intervijā režīmu atbalstošajam "Al Akhbar" laikrakstam.

Šara norāda, ka konflikta izbeigšanai būtu nepieciešams "vēsturisks izlīgums", iesaistot reģionālās varas un ANO Drošības padomi, kā arī jāizveido nacionālās vienotības valdība ar plašām pilnvarām. "Ar katru nākamo dienu politisks un militārs risinājums attālinās. Mums būtu jāaizstāv Sīrijas eksistence. Mēs neesam cīņā par personām vai režīmu," viceprezidenta teikto citē "Reuters".

Šara, kurš ir sunnītu musulmanis Asada vadītajā alavītu varas sistēmā, reti bijis publiski redzams kopš nemieru sākšanās 2011. gada martā. Viņš arī neietilpst prezidenta tuvāko cilvēku lokā, kas vada cīņu pret sunnītu nemierniekiem. Tomēr viņš ir ievērojamākā valdošā režīma amatpersona, kura publiski ir paziņojusi, ka Asads neuzvarēs.

Viceprezidents to paziņojis, kad bruņoto nemiernieku kaujas notiek galvaspilsētas Damaskas apkārtnē. Režīma spēki izmanto aviāciju un artilēriju, cenšoties padzīt nemierniekus no pilsētas pievārtes, savukārt opozīcijas kaujinieki svētdien paziņoja par jaunas ofensīvas sākumu valsts centrālajā Hamas provincē. Nemiernieku mērķis ir savienot centrālos reģionus ar valsts ziemeļdaļas lauku reģioniem, ko kontrolē kaujinieki.

Nemiernieki paziņoja, ka prezidentam lojālajiem karavīriem 48 stundu laikā ir vai nu jāpadodas, vai viņus nogalinās. "Kad mēs atbrīvosim Hamas provinces laukus,... tad teritorija starp Alepo un Hamu būs atbrīvota un mums atvērta," "Reuters" citē dumpinieku komandieri Kvasemu Saadedinu.

Jau ziņots, ka pēdējās nedēļās bruņotajiem opozīcijas kaujiniekiem ir izdevies gūt būtiskus panākumus cīņā pret režīma spēkiem. Ir sagrābtas vairākas armijas bāzes, bet kaujas notiek arī galvaspilsētas Damaskas apkārtnē. Sadursmju dēļ tika slēgta pilsētas starptautiskā lidosta.

To, ka Asada spēki konfliktā var arī zaudēt, atzina arī Krievija, kas ir režīma sabiedrotā.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar nevalstiskās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" ziņām, konfliktā bojā gājuši ir vairāk nekā 40 000 cilvēku.

 Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijasSīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!