Foto: AP/Scanpix

Sīrijas nemiernieki turpina gūt panākumus cīņā par kontroli valstī. Nemiernieki paziņojuši, ka ir pārņēmuši savā kontrolē pilsētu valsts vidienē un sagrābuši tankus armijas bāzē dienvidos, otrdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Bruņotie nemiernieki ziņo, ka ir pārņēmuši savā kontrolē Halfājas pilsētu Hamas provincē. Apkārtne "atbrīvota" pēc armijas pozīciju ieņemšanas. Opozīcijas kaujinieki svētdien paziņoja par jaunas ofensīvas sākšanu centrālajā Hamas provincē, lai apvienotu valsts centrālo daļu ar nemiernieku kontrolētajiem ziemeļu reģioniem.

Valsts dienvidos, pie Deras pilsētas nemiernieki uzbrukuši armijas 34. Brigādes bāzei, sagrābjot vairākus tankus.

Savukārt Damaskas dienvidu nomalē kaujinieki guvuši panākumus cīņās ar valdību atbalstošiem palestīniešu kaujiniekiem divās palestīniešu bēgļu apmetnēs (Yarmouk un Palestine). Ar apmetņu bombardēšanu tam atbildēja Sīrijas armijas spēki, ziņo BBC. Apmetnes bija spiesti pamest daudzi civiliedzīvotāji.

Kāds palestīniešu apmetnes iedzīvotājs aģentūrai AFP atklāja, ka armija brīdinājusi iedzīvotājus pamest savas mājas. Pēdējo divu dienu laikā Libānā ieradušies aptuveni 2000 palestīniešu bēgļu.

Jau ziņots, ka pēdējās nedēļās bruņotajiem opozīcijas kaujiniekiem ir izdevies gūt būtiskus panākumus cīņā pret režīma spēkiem. Ir sagrābtas vairākas armijas bāzes, bet kaujas notiek arī galvaspilsētas Damaskas apkārtnē. Sadursmju dēļ tika slēgta pilsētas starptautiskā lidosta.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar nevalstiskās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" ziņām, konfliktā bojā gājuši ir vairāk nekā 40 000 cilvēku.

Kopš sacelšanās sākuma
ANO Drošības padome
ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo
jau trīs reizes ANO rezolūcijas
Sīrijas
jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu
amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!