Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama apsvērs iespēju neatstāt nevienu amerikāņu karavīru Afganistānā pēc 2014.gadā plānotās ASV un starptautisko spēku izvešanas no šīs valsts, otrdien paziņoja augsta ASV amatpersona pirms šonedēļ paredzētās Afganistānas prezidenta Hamada Karzaja vizītes Baltajā namā.

ASV amatpersonas uzsvēra, ka Obama, spriežot par to, cik ātri izvest ASV spēkus no Afganistānas, vadīsies no stratēģiskiem apsvērumiem.

Atbildot uz reportieru jautājumu, vai Obama apsvērs scenāriju, ka no Afganistānas tiktu izvesti visi ASV karavīri, prezidenta padomnieka nacionālās drošības jautājumos vietnieks Bens Rodss sacīja, ka "tas būs variants, kuru mēs apsvērsim".

"Mēs neizslēgsim nevienu variantu. Mēs nevadāmies no mērķa par noteiktu karavīru skaitu šajā valstī. Mēs vadāmies no mērķa, kuru nospraudis prezidents," sacīja Rodss.

Obamas mērķi ir nodrošināt, lai Afganistānas jaunajai nacionālajai armijai būtu spējas un aprīkojums pašaizsardzībai un lai "Al Qaeda" neatgrieztos Afganistānā un neatrastu tur drošu patvērumu.

Laikraksts "Wall Street Journal" pagājušās nedēļas beigās ziņoja, ka Pentagons pēc Baltā nama pieprasījuma ir sagatavojis plānus mazākai ASV spēku klātbūtnei Afganistānā. Šie plāni paredz iespēju atstāt Afganistānā trīs, sešus vai deviņus tūkstošus ASV karavīru.

ASV spēku klātbūtni Afganistānā pēc 2014.gada noteiks arī vienošanās par šo spēku statusu. Ir gaidāms, ka Obama un Karzajs piektdien apspriedīs šo vienošanos savās sarunās Baltajā namā.

ASV un starptautiskie spēki Afganistānā šogad izbeigs kaujas misijas un pāries uz vietējo spēku apmācīšanu līdz 2014.gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!