Foto: AP/Scanpix

Venecuēlas Nacionālā asambleja piekritusi atlikt sasirgušā prezidenta Ugo Čavesa inaugurāciju, ļaujot viņam prezidenta zvērestu vēlāk nodot Augstākajā tiesā. Tas izraisījis opozīcijas neapmierinātību, vēsta raidsabiedrība BBC.

Venecuēlas konstitūcija paredz, ka prezidentam zvērests jānodod un amatā jāstājas 30 dienas pēc ievēlēšanas. Čavesa inaugurācijas ceremonija bija plānota ceturtdien, 10.janvārī.

BBC atgādina, ka Čavess joprojām ārstējas slimnīcā Kubā, kur pārcietis audzēja operāciju. Tiek vēstīts, ka pēc operācijas prezidentam sākušās komplikācijas, kuru dēļ atveseļošanās periods ieildzis.

Venecuēlas likumdevēji nobalsojuši par inaugurācijas termiņa pagarināšanu, sakot, ka dos prezidentam tik daudz laika, cik nepieciešamas, lai atveseļotos. Publiski viņš nav bijis redzams jau mēnesi.

Valsts viceprezidents Nikolass Maduro iepriekš sacīja, ka Čavess nevarēs piedalīties inaugurācijas ceremonijā. Iebildumus par ceremonijas atlikšanu izteikusi Venecuēlas opozīcija, kura uzskata – tādā veidā tiek pārkāptas valsts konstitūcija. Opozīcijas pārstāvji mudina rīkot jaunas prezidenta vēlēšanas. Opozīcijas līderis, kurš oktobrī arī kandidēja uz prezidenta amatu, Enrike Kapriless paziņojis Čvesam uz laiku ir vismaz jānodod prezidenta amata pilnvaras parlamenta priekšsēdētājam. Viņš arī mudinājis Augstāko tiesu iejaukties notiekošajā, jo "tagad Venecuēlā neapšaubāmi ir radies konstitucionāls konflikts."

Čavesu, kurš Venecuēlā valda kopš 1999.gada, uz kārtējo, nu jau ceturto termiņu pārvēlēja 2012.gada oktobrī.

BBC atgādina, ka Čavess ir smagā stāvoklī un viņam ir apgrūtināta elpošana, ko izraisījis elpceļu iekaisums. Operāciju Čavesam veica pirms trim nedēļām. Kubā viņš ārstējas regulāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!