Foto: AP/Scanpix
Ārzemju viesiem, ierodoties Ziemeļkorejā, pirmo reizi ir atļauts ņemt līdzi savus mobilos tālruņus, vēsta raidsabiedrība BBC. Līdz šim iebraucējiem pārnēsājamie telefoni bija jāatstāj uz robežas, bet tos atguva atstājot valsti.

Tūristiem tagad lidostā ir iespēja iegādāties SIM kartes, kuras dod iespēju zvanīt uz ārzemēm, bet nav pieejami vietējie zvani un internets. Aģentūras AP fotogrāfs Ziemeļkorejā stāsta, ka ar šīm SIM kartēm var sazvanīt arī ārvalstu vēstniecības un starptautiskās viesnīcas Phenjanā. Ķīnas valsts ziņu aģentūra "Siņhua" ziņo, ka izmaiņas ir spēkā kopš šā gada septītā janvāra.

Par to, ka komunistiskajā valstī nu var ievest savus mobilos telefonus, pirmā pastāstīja Ķīnas tūrisma kompānija "Jauno pionieru tūres". Firmas pārstāvis atklāja, ka iebraukusī tūristu grupa gatavojusies atdot telefonus, bet robežsargs tikai pajautājis vai aparāti ir aprīkoti ar globālās pozicionēšanas sistēmu (GPS) un ļāvis tos paturēt.

"Viņš vienkārši norādīja mums, lai ieliekam tos somās. Nulle paskaidrojumu," pastāstīja tūrfirmas izpilddirektors Garets Džonsons. Vēlāk Ziemeļkorejas kolēģi esot viņam apstiprinājuši, ka tā ir valsts "jaunā politika".

Ziemeļkorejā mobilo telefonu tīklus nodrošina valsts un Ēģiptes kopuzņēmums "Koryolink". Jaunā kārtība ir panākta valsts amatpersonu un uzņēmuma sarunās, aģentūrai "Siņhua" atklāja kāds "Koryolink" strādājošs ēģiptietis. Tāpat viņš norāda, ka drīzumā ārvalstu viesiem būs pieejams arī internets. Ēģiptietis gan noraidīja spekulācijas, ka izmaiņas būtu saistītas ar ASV interneta kompānijas "Google" priekšsēdētāja Ērika Šmita vizīti Ziemeļkorejā, kuras laikā viņš aicinājis atļaut iedzīvotājiem lietot internetu.

Lielākajai daļai ziemeļkorejiešu internets vai nu nav pieejams vispār, vai ir krietni ierobežots, piebilst BBC. Tiek uzskatīts, ka globālajam tīmeklim var piekļūt tikai elites pārstāvji. Tikai retajam ir pieejami datori, ar kuriem parasti var piekļūt tikai valsts iekšējam tīklam, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!