Foto: AP/Scanpix
Decembrī Ziemeļkorejā palaistā tāla darbības rādiusa raķete tikusi uzbūvēta izmantojot pārsvarā vietējās tehnoloģijas, pēc jūrā atrasto atlūzu izpētes paziņoja Dienvidkoreja. Komunistiskās valsts spējas bez ārvalstu palīdzības izgatavot vairumu nepieciešamo raķešu daļu ir pamats ārvalstu satraukumam, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Ziemeļkoreja, domājams, pati ir izgatavojusi lielāko daļu detaļu, lai gan izmantoti arī no ārzemēm importēti komerciāli pieejami produkti, " teikts Dienvidkorejas aizsardzības ministrijas paziņojumā.

Decembrī notikušo raķetes palaišanu nosodīja Ziemeļkorejas kaimiņvalstis un ASV, saskatot tajā maskētu ballistisko raķešu tehnoloģijas izmēģinājumu, ko Phenjanai aizliedz ANO rezolūcija. Pati Ziemeļkoreja apgalvo, ka raķetes palaišanas mērķis bija satelīta ievirzīšana Zemes orbītā.

Starptautiskās sankcijas aizliedz Phenjanai importēt attīstītās tehnoloģijas, kas var noderēt raķešu un kodolprogrammas īstenošanai. Tomēr Dienvidkorejieši tagad noskaidrojuši, ka ar kodolieročiem bruņotā valsts var pati izgatavot lielāko daļu raķetēm nepieciešamo daļu.

Dienvidkorejas speciālisti no jūras izvilka un izpētīja 10 atlūzas no raķetes posma, kas pēc palaišanas atdalījās un iekrita jūrā pie Dienvidkorejas krastiem. Starp izvilktajām atlūzām ir pirmās pakāpes dzinējs, degvielas un skābekļa tvertnes, informē BBC.

BBC skaidro, ka šāda tipa raķete ir spējīga sasniegt ASV, tāpēc Ziemeļkorejas spēja pašai izgatavot šīs tehnoloģijas satrauc daudzas valstis.

Kopš Kima Čenuna nākšanas pie varas, Ziemeļkorejā ir notikušas divas tāla darbības rādiusa raķešu palaišanas. 2012. gada aprīli notikusī palaišana bija neveiksmīga, bet otrais starts decembrī bija veiksmīgs.

ASV, Japāna un Dienvidkoreja mēģina panākt ANO Drošības padomes, kas aizliedza Phenajnai raķešu izmēģinājumus pēc 2006. un 2009. gadā notikušajiem kodolizmēģinājumiem, atbildes reakciju.

Dienvidkorejas diplomāti stāsta, ka ANO jau ir rezolūcijas projekts, kurā pieprasītas stingrākas sankcijas pret Ziemeļkoreju. Drošības padome par sankcijām balsošot jau otrdien vai trešdien, vēstīja aģentūra "Yonhap".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!