Foto: Arhīva foto
Austrālijas Nacionālās universitātes militārais vēsturnieks Džons Blakslands piedāvā jaunu Austrālijas karogu, kurā nebūtu atainots Lielbritānijas karogā redzamā astoņstaru zvaigzne, līdz ar to - valsts saistība ar Lielbritānijas koloniālo mantojumu, vēsta ārvalstu mediji.

Zinātnieks skaidrojis, ka vēlas piedāvāt karogu, kas ir tikpat zīmīgs kā Kanādas karogs ar tajā atainoto kļavas lapu. Vēsturnieks ar grafiķa palīdzību izstrādājis karogu, kurā atainotas atsauces uz Austrālijas pamatiedzīvotājiem aborigēniem, septiņstaru zvaigzne ar 250 punktiņiem, kas norāda uz iezemiešu, kā arī iebraucēju valodu skaitu.

Pie zvaigznes ir sarkans laukums bumeranga formā līdzās baltai līnijai, kas simboliski norāda arī uz valsts britisko pagātni, kuru, pēc zinātnieka vārdiem, tomēr nedrīkst pilnībā ignorēt.

Līdz šim par šo karoga piedāvājumu saņemtas pretrunīgas atsauksmes. Blakslands norādījis, ka "cilvēki var identificēties ar dažādām šī karoga daļām, ņemot vērā, ka Austrālija ir daudzkulturāla zeme ar plašu vēsturi".

"Es apzinos pašreizējā karoga nozīmi, kā arī to, ka ne visiem šis karogs tīk. Man liekas, ka mums jāmeklē kompromiss, kas attiecināms uz visiem austrāliešiem," norādījis vēsturnieks.

Jaunā karoga piedāvājums nācis līdz ar Austrālijas premjera vietnieka Veina Svana (Wayne Swan) atjaunoto ideju par Austrālijas pārtapšanu par republiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!