Foto: AFP/Scanpix
ASV prezidents Baraks Obama otrdien savā ikgadējā runā par valsts stāvokli paziņoja, ka nākamgad no Afganistānas tiks izvesti 34 tūkstoši ASV karavīru, un solīja, ka līdz 2014.gada beigām ASV karadarbība Afganistānā būs pabeigta.

"Pēc smaga kara desmitgades mūsu drosmīgie vīrieši un sievietes uniformās dodas mājās," sacīja Obama, kura teikto ASV kongresmeņi sveica ar aplausiem un ovācijām.

Pašlaik Afganistānā atrodas 66 tūkstoši ASV karavīru. 34 tūkstoši no viņiem varētu tikt izvesti apmēram ap šo laiku nākamgad, kad Obama teiks savu nākamo ikgadējo uzrunu. Starptautisko spēku misiju Afganistānā ir plānots pabeigt 2014.gada beigās.

"Mēs ar pārliecību varam teikt, ka Amerika pabeigs savu misiju Afganistānā un sasniegs mūsu mērķi sakaut "Al-Qaeda" kodolu," sacīja Obama.

"Šovakar es varu paziņot, ka nākamgad mājās no Afganistānas dosies vēl 34 tūkstoši amerikāņu karavīru. Šī izvešana turpināsies, un līdz nākamā gada beigām mūsu karš Afganistānā būs beidzies," sacīja Obama.

Augsta ranga ASV amatpersona pavēstīja, ka Obama piezvanījis Afganistānas prezidentam Hamidam Karzajam, Lielbritānijas premjerministram Deividam Kameronam un Vācijas kanclerei Angelai Merkelei, lai viņus informētu par savu lēmumu.

ASV administrācijā vēl notiek debates par to, cik daudz ASV karavīru paliks Afganistānā apmācīt vietējos drošības spēkus un veikt pretterorisma operācijas pēc kaujas spēku oficiālās izvešanas 2014.gada beigās.

Obama sacīja, ka viņa administrācija "ved sarunas par vienošanos ar Afganistānas valdību, koncentrējoties uz divām misijām: afgāņu spēku apmācīšanu un apgādi, lai valsts atkal neieslīdētu haosā, un pretterorisma centieniem, kas ļauj mums vajāt "Al-Qaeda" paliekas un to sabiedrotos".

Pagājušajā mēnesī ASV amatpersonas ierosināja, ka ir teorētiski iespējams, ka Vašingtona Afganistānā pēc 2014.gada beigām neatstāj nevienu karavīru, lai gan daži analītiķi uzstāja, ka tā bijusi vien sarunu taktika pirms Obamas tikšanās Vašingtonā ar Afganistānas prezidentu Hamidu Karzaju.

Obama par savas prezidentūras prioritāti ir noteicis karu Irākā un Afganistānā izbeigšanu, uzsverot, ka vairāk nekā desmit gadu ilgais karš Afganistānā ir gandrīz beidzies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!