Foto: AFP/Scanpix
Dienvidāfrikas Republikas slavenais protēžu skrējējs Oskars Pistoriuss, kam izvirzīta apsūdzība slepkavībā, piektdien "ar visstingrāko pārliecību" noliedza, ka būtu vainīgs savas draudzenes slepkavībā.

Pistoriusa ģimenes un menedžmenta kompānijas izplatītajā paziņojumā pausta līdzjūtība nogalinātās Rēvas Stēnkampas tuviniekiem un draugiem.

"Oskars Pistoriuss šorīt ieradās tiesā Pretorijā, kur viņam izvirzīja apsūdzību Rēvas Stēnkampas slepkavībā. Apsūdzības slepkavībā tiek noraidītas ar visstingrāko pārliecību," lasāms paziņojumā.

Sportista pārstāvji norādīja, ka ir sākta aktīva tiesvedība un izmeklēšana.

Paziņojumā apstiprināts, ka Pistoriusa advokāti piektdien miertiesas sēdē lūdza atlikt jautājuma par drošības naudu izskatīšanu līdz otrdienai, lai advokāti varētu iepazīties ar lietas apstākļiem, bet līdz tam laikam sportists paliks apcietinājumā Pretorijas cietumā.

"Oskars Pistoriuss ir rakstījis vēsturi kā sportists olimpiskajās un paraolimpiskajās spēlēs un iedvesmojis citus visā pasaulē," norādīja viņa pārstāvji, piebilstot, ka "viņš ir skaidri paudis, ka vēlas izteikt dziļāko līdzjūtību Rēvas ģimenei. Viņš ar mūsu starpniecību arī vēlētos pateikties par daudzajām atbalsta vēstīm, ko viņš ir saņēmis".

Jau vēstīts, ka prokuratūra ir paziņojusi, ka centīsies Pistoriusam izvirzīt apsūdzības plānotā slepkavībā.

Pretorijas miertiesa piektdien oficiāli apstiprināja Dienvidāfrikas policijas izvirzīto apsūdzību slepkavībā.

26 gadus vecais apsūdzētais ar rokām aizsedza seju, nespējot valdīt asaras pirmajā tiesas sēdē.

Tiek ziņots, ka nošautā ir 30 gadu vecā Rēva Stēnkampa, kura savulaik pozējusi dažādu žurnālu vākiem. Ar Pistoriusu viņa draudzējusies divus mēnešus un mitinājusies skrējēja mājā. Negadījums noticis Pistoriusam piederošā īpašumā netālu no Pretorijas. Slepkavības vietā atrasta 9 mm kalibra pistole. Pēc sākotnējām ziņām, Pistoriuss savu draudzeni esot noturējis par laupītāju, tomēr vēlāk policija šo versiju noliedza.

Notikušais Dienvidāfrikā raisījis plašas diskusijas par ieroču atļauju izsniegšanu. Sportista aizturēšana sabiedrībā izraisīja tik plašu rezonansi, ka laikrakstu virsrakstos apsteidza valsts prezidenta Džeikoba Zumas ikgadējās uzrunas atspoguļojumu.

Savukārt viens no Pistoriusa sponsoriem kompānija "Nike" drīz pēc notikušā publiskošanas no savas mājaslapas izņēma reklāmu, kurā Pistoriuss redzams uz skrējiena starta ar saukli "Esmu kā lode istabā".

Pagājušajā vasarā Dienvidāfriku pārstāvošais Pistoriuss kļuva par pirmo sportistu ar amputētām kājām, kurš piedalījies vasaras olimpiskajās spēlēs. Viņš startēja 400 metru un 4x400 metru stafetē. Savukārt paraolimpiskajās spēlēs Pistoriuss kļuva par čempionu 4x400 metru stafetē.

Pistoriuss skrien ar speciāli izgatavotām īpašas oglekļa šķiedras protēzēm. Kājas viņam tika amputētas gada vecumā pēc smagas slimības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!