Foto: AFP/Scanpix

Saūda Arābija piegādā Sīrijas nemierniekiem ieročus, ko tā nopirkusi no Horvātijas, vēstīja laikraksts "New York Times".

Atsaucoties uz anonīmām ASV un citu Rietumvalstu amatpersonām, laikraksts norādīja, ka Saūda Arābijas finansēts "liels kājnieku ieroču iepirkums" ir daļa no nedeklarētajiem ieročiem, kas palika pēc Balkānu kariem pagājušā gadsimta 90.gados, un decembrī caur Jordāniju šie ieroči tika nogādāti Sīrijas bruņotajai opozīcijai.

Video apmaiņas vietnē "YouTube" nemiernieki ievietoja materiālus, kuros redzams, kā kaujinieki izrāda Dienvidslāvijas ieročus.

Kopš tā laika, piebilda "New York Times", amatpersonas anonīmi ir apliecinājušas, ka ar daudziem kravas lidmašīnu reisiem ieroču ir izvesti no Horvātijas. Viena no amatpersonām norādīja, ka ieroču kravās bija "tūkstošiem šauteņu un simtiem ložmetēju", kā arī "nezināms daudzums munīcijas".

Horvātijas Ārlietu ministrijas pārstāve "New York Times" teikusi, ka kopš Arābu pavasara sākuma šī Balkānu valsts nav pārdevusi ieročus nedz Saūda Arābijai, nedz Sīrijas nemierniekiem. Saūda Arābijas un Jordānijas amatpersonas atteicās sniegt komentārus par iespējamām ieroču piegādēm.

"New York Times" arī norādīja, ka pagaidām nav skaidrs, vai un cik lielā mērā ieroču piegādēs ir iesaistītas ASV.

Tomēr laikraksts citēja augsta ranga ASV amatpersonu, ka šīs ieroču piegādes "nostiprina opozīcijas loģistikas kanālu".

Kopš 2011.gada marta Sīrijā notiek plaši nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, kuros saskaņā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas datiem dzīvību zaudējuši vairāk nekā 70 tūkstoši cilvēku.

Nemiernieki ir pārņēmuši savā kontrolē lielu daļu valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!