Foto: AFP/Scanpix
Ir novērojamas pazīmes, kas liecina, ka Ziemeļkoreja šobrīd gatavojas veikt ceturto kodolizmēģinājumu, pirmdien pavēstīja Dienvidkorejas apvienošanās ministrs Rjo Kihljē.

Atbildot uz parlamenta deputātu jautājumu par presē iepriekš izskanējušajām ziņām, ka Ziemeļkoreja, iespējams, gatavojas jaunam kodolizmēģinājumam, ministrs atbildēja: "Tādas pazīmes ir."
Tomēr plašāku informāciju ministrs nesniedza.

Laikraksts "JoongAng Ilbo" pirmdien, atsaucoties uz avotiem izlūkdienestos, vēstīja, ka pēdējās nedēļas laikā būtiski palielinājusies aktivitāte Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumu poligonā.

"Mēs rūpīgi novērojam pašreizējo situāciju, kas ļoti līdzinās tai, kāda bija pirms trešā kodolizmēģinājuma," laikraksts citē kādu vārdā neminētu augsta ranga valdības amatpersonu. "Mēs cenšamies noskaidrot, vai gatavošanās kodolizmēģinājumam ir īsta vai tikai viltība, lai pastiprinātu spiedienu pret mums un ASV."

Kā jau vēstīts, savu trešo kodolizmēģinājumu Ziemeļkoreja veica februārī. Kopš tā laika spriedze Korejas pussalā būtiski pieaugusi, un Phenjana pēdējo nedēļu laikā nākusi klajā ar virkni apokaliptisku brīdinājumu par iespējamu kodolkara sākšanu.

Izlūkdienestu iegūtā informācija arī liecina, ka Ziemeļkoreja uz mobilajām raķešu palaišanas ierīcēm uzmontējusi divas vidēja darbības rādiusa raķetes un paslēpusi tās netālu no austrumu piekrastes, kas varētu norādīt uz to, ka tuvākajās dienās paredzēts raķešu izmēģinājums.

Iespējams, ka raķešu izmēģinājums gaidāms līdz 15.aprīlim, kad tiks svinēta komunistiskās valsts dibinātāja Kima Irsena dzimšanas diena.

Dienvidkorejas prezidentes galvenais padomnieks nacionālās drošības jautājumos Kims Jansū pieļauj, ka raķetes palaišana gaidāma līdz trešdienai vai pēc tās, ņemot vērā Phenjanas brīdinājumu, ka konflikta izcelšanās gadījumā pēc 10.aprīļa tā vairs nespēs garantēt diplomātu drošību.

Pēc ekspertu novērtējuma, Ziemeļkoreja sagatavojusi iepriekš neizmēģinātas "Musudan" raķetes, kuru darbības rādiuss ir aptuveni 3000 kilometru. Tās varētu trāpīt mērķos Dienvidkorejā un Japānā un, iespējams, pat sasniegt ASV militārās bāzēs Klusā okeāna salā Guamā.
Nekas gan neliecina, ka Ziemeļkorejai ir starpkontinentāla raķete, kas spētu sasniegt tālākus mērķus, turklāt vairums ekspertu arī apšauba Phenjanas spējas uzmontēt kodolgalviņu uz vidēja darbības rādiusa raķetes.

Tikmēr Japāna, kā jau vēstīts, devusi rīkojumu armijai notriekt Ziemeļkorejas raķeti, ja tā lidos Japānas teritorijas virzienā.

Saskaņā ar rīkojumu Japāņu jūrā tiks izvietoti "Aegis" kuģi ar pārtvērējraķetēm, kas pārtvers jebkādu Ziemeļkorejas raķeti, ja tā tiks izšauta Japānas virzienā.

Japāna iepriekš šādu rīkojumu izdevusi trīs reizes, 2009.gada aprīlī un pagājušā gada aprīlī un decembrī, kad Ziemeļkoreja palaida, kā tā apgalvo, satelītu. Taču šī ir pirmā reize, kad šāds rīkojumus izdots pirms Phenjanas paziņojuma par raķetes izmēģinājumu.

Savukārt Ķīna aizvadītās nedēļas nogalē izplatījusi neierasti skarbu paziņojumu attiecībā uz Ziemeļkoreju, pieprasot garantēt tās diplomātu drošību un brīdinot, ka tā nepiecietīs nemieru celšanu tās pierobežā.

Ķīnas asais paziņojums liecina, ka tā zaudē pacietību attiecībā uz Ziemeļkoreju, kurai Pekina ir vienīgais ciešais sabiedrotais.

Ķīnas Ārlietu ministrijas izplatītajā paziņojumā Pekina paudusi dziļas bažas par pieaugošo spriedzi Korejas pussalā.

"Ķīnas valdība jau ir prasījusi Ziemeļkorejas pusei garantēt Ķīnas diplomātu drošību Ziemeļkorejā saskaņā ar Vīnes Konvenciju un starptautiskajiem likumiem un praksi," sacīja Ārlietu ministrijas pārstāvis Hons Lei.

"Mēs neatbalstām nevienas puses provokatīvus izteikumus un darbības šajā reģionā un nepiecietīsim nemieru celšanu Ķīnas pievārtē," teikts Ārlietu ministrijas neierasti skarbajā paziņojumā.

Pekina jau gadu desmitus ir Phenjanas vienīgais starptautiskais sabiedrotais un lielākais tirdzniecības partneris, nodrošinot dziļā nabadzībā slīgstošajai nācijai energoresursu piegādes.

Tikmēr ASV atlikušas plānotu starpkontinentālas ballistiskās raķetes izmēģinājumu, lai mazinātu spriedzi Korejas pussalā.

Pieņemoties spēkā Ziemeļkorejas izteiktajiem draudiem un starptautiskās sabiedrības bažām par iespējama militāra konflikta izcelšanos Korejas pussalā, Vašingtona par mēnesi atlikusi nākamnedēļ Kalifornijā plānoto raķetes "Minuteman 3" izmēģinājumu.

Kā aģentūrai AFP sacīja avoti Pentagonā, aizsardzības ministrs Čaks Heigels vēlas izvairīties no minējumiem un apsūdzībām, ka ASV ar raķetes izmēģinājumu vēlas saasināt pašreizējo krīzi ar Ziemeļkoreju.

Pēc ANO sankciju pastiprināšanas un ASV un Dienvidkorejas kopīgām militārām mācībām Phenjana pēdējās nedēļās vairākkārt nākusi klajā ar draudiem par kodolkaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!