Foto: AP/Scanpix

Starptautiskā teroristu tīkla "Al Qaeda" Irākas organizācija paziņojusi, ka Sīrijā pret valdību karojošais grupējums "Al Nusra Front" ir tās atzars, otrdien vēsta aģentūra "Reuters".

Irākas teroristu tīkla vadītājs Abu Bakrs al Bagdadi internetā paziņoja, ka ASV melnajā sarakstā iekļautā "Al Nusra Front" tagad darbosies zem kopīgā organizācijas nosaukuma "Irākas un Levantes islāma valsts", informē ASV izlūkošanas grupa SITE.

"Ir pienācis laiks paziņot Levantes (Vidusjūras austrumu daļa) iedzīvotājiem un pasaulei, ka " Al Nusra" fronte ir tikai "Irākas islāma valsts" daļa un paplašinājums," al Bagdadi paziņojums pirmdien citēts džihādistu forumos.

Islāmistu elementu dominēšana Sīrijas konfliktā rada bažas par sunnītu un šiītu musulmaņu šķelšanos Tuvajos Austrumos.

Ziņojuma autentiskums uzreiz nav pārbaudāms, bet ja tas ir patiess, tas vēl vairāk sarežģīs situāciju tām valstīm, kuras ir pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, bet nevēlas arī islāmistu un "Al Qaeda" nostiprināšanos reģionā.

Eksperti jau ilgu laiku brīdināja, ka "Al Nusra Front" saņem atbalstu no ar "Al Qaeda" saistītiem teroristiem kaimiņos esošajā Irākā. Grupa ir uzņēmusies atbildību par nāvējošiem sprādzieniem Damaskā un Alepo. Tā arī piedalās uzbrukumos prezidents Bašara al Asada spēkiem.

Decembrī ASV "Al Nusra" iekļāva ārvalstu teroristisko organizāciju sarakstā.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir aptuveni  70 000 cilvēku. Miljons sīriešu ir devušies bēgļu gaitās uz ārvalstīm, vēl aptuveni 2,5 miljoni meklē patvērumu valsts iekšienē.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!