Foto: AP/Scanpix

Britu raidsabiedrībai BBC radušās nopietnas domstarpības ar Londonas Ekonomikas skolu (LSE), atklātībā nonākot informācijai, ka viens no medija žurnālistiem Ziemeļkorejas apmeklējuma laikā uzdevies par studentu, lai uzņemtu slepenu filmu par komunistisko valsti.

Raidsabiedrība atteikusies pakļauties Londonas Ekonomikas skolas prasībai izņemt no pirmdienas raidījuma "Panorama" programmas Ziemeļkorejas apmeklējuma laikā uzņemto materiālu.

Kā teikts LSE studentiem un darbiniekiem sestdienas vakarā izsūtītajā e-pasta vēstulē, raidījuma "Panorama" žurnālists Džons Svīnijs pagājušajā mēnesī saņēma atļauju doties uz Ziemeļkoreju kopā ar augstskolas studentiem. Viņš uzdevās par vēstures doktorantūras programmas studentu.

Londonas Ekonomikas skola uzsver, ka studenti Ziemeļkorejas apmeklējuma tiktu pakļauti "nopietnām briesmām", ja Ziemeļkorejas varasiestādes būtu atklājušas, ka Svīnijs ir žurnālists.

Turpretī BBC noliedz, ka studenti tikuši apdraudēti, skaidrojot, ka viņi bija informēti par žurnālista klātbūtni. BBC gan neapstiprina izskanējušās ziņas, ka raidsabiedrības žurnālists uzdevies par doktorantūras studentu.

LSE atzīst, ka studenti, kuri bija devušies uz Ziemeļkoreju, bija informēti, ka viņu vidū ir arī žurnālists, taču uzstāj, ka studentiem "netika sniegta pietiekama informācija, lai viņi varētu pieņemt informētu lēmumu," vai piekrist šādam riskam.

Turklāt raidsabiedrība neinformēja augstskolas vadību par savu ieceri, uzsver universitātes pārstāvji.

"BBC rīcība var nopietni iedragāt LSE reputāciju akadēmiskajā jomā un var nopietni apdraudēt LSE studentu un darbinieki iespējas veikt likumīgus pētījumus Ziemeļkorejā un, iespējams, arī citās valstīs, kur pastāv vērā ņemamas aizdomas attiecībā uz neatkarīgu akadēmisko darbu," uzsver prestižās augstskolas pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!