Foto: AP/Scanpix
Pakistānā sestdien notiek parlamenta vēlēšanas, kas varētu kļūt par pirmo demokrātisko varas nodošanu valsts vēsturē.

Tiesa, talibu uzbrukumi un augošā vardarbība pret šiītu musulmaņiem raisījusi bažas par drošību gaidāmo vēlēšanu laikā.

Priekšvēlēšanu laikā Pakistānā nogalināti vairāk nekā 120 cilvēki, un vardarbībā cietuši arī vairāki vēlēšanu kandidāti.

Ceturtdien priekšvēlēšanu mītiņa laikā pagaidām vēl nenoskaidroti uzbrucēji nolaupīja Pakistānas bijušā premjerministra Jusufa Razas Gilani dēlu Ali Haideru, kurš sestdien gaidāmajās vēlēšanās startēs no Pakistānas Tautas partijas (PPP) saraksta.

Gilani uzskata, ka viņa dēlu nolaupījuši politiskie oponenti.

Pašā vēlēšanu dienā visā valstī gaidāmi plaši drošības pasākumi, jo vēlēšanu norisi draudējuši izjaukt talibi, kuri plāno sarīkot spridzinātāju pašnāvnieku uzbrukumus, galvenokārt vēršoties pret PPP, Karāči bāzēto kustību "Muttahida Qaumi Movement" (MQM) un sekulāro Avami Nacionālo partiju (ANP).

Noslēdzoties priekšvēlēšanu kampaņām, vairāki kandidāti nāca klajā ar emocionāliem solījumiem.

Partijas "Pakistānas Musulmaņu līga" (PML-N) līderis un Pakistānas potenciālais jaunais premjerministrs Navazs Šarifs, uzrunājot cilvēku pūļus Lahorā, solīja piecu gadu laikā mainīt valsts likteni.

"Ja jūs dosiet mums piecus gadus, jūs redzēsiet, ka mēs varam mainīt šīs valsts likteni," paziņoja Šarifs.

Viņš pārmeta saviem oponentiem valsts goda izpārdošanu un solīja, ka viņa partija nebūs tāda kā citas.

Tikmēr partijas "Taisnīguma kustība" vadītājs bijušais kriketa spēlētājs Imrans Hans uzrunāja savus atbalstītājus Islamabadā no slimnīcas gultas ar video translācijas starpniecību.

Hans savainojās šonedēļ, nokrītot no improvizēta pacēlāja vienā no priekšvēlēšanu mītiņiem.

"Dievs nepaņems mani no šīs pasaules, līdz netiks uzcelta jauna Pakistāna," paziņoja Hans.

Islamabadas priekšpilsētā lielu mītiņu bija sarīkojuši arī PPP atbalstītāji.

Partijas priekšsēdētājs Bilavals Bhuto Zardari - 2007.gadā noslepkavotās premjerministres Benaziras Bhuto un prezidenta Asifa Ali Zardari dēls -, līdzīgi kā Hans, arī uzrunāja mītiņa dalībniekus, izmantojot video translāciju.

"Benazira atdeva savu dzīvību par šo nāciju, par šo valsti, par šo tautu, par demokrātiju un par šīs cīņas pabeigšanu," sacīja Bilavals Bhuto Zardari.

"Un mans tēvs, Pakistānas prezidents Asifs Ali Zardari, kurš pavadīja desmit gadus cietumā, vienmēr teica, ka mums Pakistāna jāliek pirmajā vietā. Tagad tas ir mūsu pienākums izpildīt šo solījumu," viņš piebilda.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka vēlēšanās varētu piedalīties rekordliels vēlētāju skaits, pārspējot 2008.gada vēlēšanu rādītājus - 44%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!