Foto: Reuters/Scanpix

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns aicina Ziemeļkoreju atturēties no turpmākiem raķešu izmēģinājumiem, viņa paziņojums nācis klajā laikā, kad komunistiskā valsts nedēļas nogalē palaidusi četras raķetes, vēsta raidsabiedrība BBC.

Bans, pēc tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, uzrunā aicināja Ziemeļkoreju samazināt spriedzi reģionā un atsākt dialogu par tās kodolprogrammu, ziņo BBC. ANO ģenerālsekretārs raķešu izmēģinājumus nosauca par "provokatīvu rīcību".

"Es ceru, ka Ziemeļkoreja atturēsies no šādām darbībām. Ir laiks atsākt dialogu un samazināt spriedzi. Apvienotās Nācijas vēlas palīdzēt," Banu citē aģentūra "RIA Novosti". Augstā amatpersona arī aicināja Krieviju palīdzēt panākt sarunu atsākšanu.

Jau vēstīts, ka sestdien Ziemeļkoreja veica trīs raķešu izmēģinājumus, paziņoja Dienvidkorejas aizsardzības ministrija. Vēl viena raķete no Ziemeļkorejas austrumu piekrastes palaista svētdien. Domājams, ka tās bijušas tuva darbības rādiusa raķetes, kas pēc izmēģinājuma piezemējušās jūrā, vēstīja mediji.

Jau vēstīts, ka Ziemeļkoreja, pārkāpjot ANO noteiktos ierobežojumus, gadiem strādā pie raķešu un kodolprogrammas attīstības. Rietumi ir nobažījušies, ka Phenjana varētu radīt pietiekami mazu kodolgalviņu, ko varētu uzmontēt raķetēm.

Februārī Ziemeļkoreja veica savu trešo kodolizmēģinājumu pēc kura ANO Drošības padome pastiprināja pret Phenjanu vērstās sankcijas. Savukārt Phenjana draudēja ar kodoluzbrukumiem Dienvidkorejai, Japānai un ASV.

Spriedzi reģionā ievērojami palielināja ziņas, ka Ziemeļkoreja uz savu austrumu piekrasti ir pārvietojusi vismaz divas vidēja darbības rādiusa raķetes "Musudan". Tikmēr vārdā neminētā Dienvidkorejas amatpersona stāstīja, ka Ziemeļi vienlaikus varētu izšaut trīs raķetes "Musudan", "Scud" un "Nodong".

"Musudan" raķetes var sasniegt Dienvidkoreju, Japānu un, iespējams, arī ASV Klusā okeāna teritoriju Guamu. Raķetes darbības rādiuss ir starp trim un četriem tūkstošiem kilometru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!