Foto: AFP/Scanpix

Turcija nolēmusi uzbūvēt sienu 2,5 kilometru garumā uz robežas ar Sīriju līdzās Džilvegezi kontrolpunktam, kur 11. februārī tika uzspridzināts mīnēts auto, piektdien pavēstīja amatpersonas.

Kā paziņoja Turcijas muitas un tirdzniecības ministrs Hajati Jasidži, viņa ministrija ar bruņotajiem spēkiem parakstījusi protokolu par šī projekta īstenošanu, vēsta ziņu aģentūra ITAR-TASS.

"Projekta ietvaros pa labi un kreisi [no kontrolpunkta] tiks uzbūvēts nožogojums - daļēji tā būs siena, daļēji žogs. Tiks arī uzstādītas novērošanas iekārtas. Līdz ar šo darbu pabeigšanu drošības pasākumi šajā rajonā tiks nodrošināti augstākā līmenī."

Arī robežas nelikumīgas šķērsošanas gadījumi samazināsies, norādīja ministrs.

Robežas nostiprināšana neaprobežosies tikai ar darbiem Džilvegezi kontrolpunktā, sacīja Jasidži, norādot, ka vēl trīs robežpunkti tiks pilnībā atjaunoti.

Šie robežpunkti "tiks aprīkoti ar mūsdienīgām novērošanas sistēmām un detektoriem. Tajos tiks izmantoti mobilie rentgena aparāti", sacīja ministrs.

Otrdien ar mērķi uzlabot drošības sistēmas uz mēnesi tika slēgts Hatajas provinces Jailagadi robežkontroles punkts, kas atrodas 90 kilometru attālumā no Rejhanli pilsētas.

Kontrolpunktu var šķērsot tikai Turcijas pilsoņi, kas atgriežas no Sīrijas, kā arī ārzemnieki, kas dodas Turcijas virzienā.

Lēmums slēgt šo robežpunktu pieņemts pēc 11.maija teroraktiem Rejhanli, kad divu mīnētu auto sprādzienos tika nogalināts 51 cilvēks.

Sīrijas konflikts ilgst jau vairāk nekā divus gadus. ANO lēš, ka tajā dzīvību zaudējuši jau aptuveni 70 000 cilvēku. Valsti pametis 1,4 miljoni bēgļu, bet pašā Sīrijā pārvietoto personu skaits jau sasniedzis 4,25 miljonus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!