Foto: AP/Scanpix

ASV Teksasas štatā ir izpildīts 500. nāvessods kopš 1982. gada, kad pavalsts atsāka veikt šo augstāko soda mēru, vēsta telekanāls "Al Jazeera".

Piecsimtā ar nāvi sodītā ir 52 gadus veca melnādaina sieviete Kimberlija Makkartija, kura ir notiesāta par 1997. gadā pastrādātu 71 gadu vecas pensionētas profesores Dorotijas Būthas slepkavību.

Trešdienas vakarā notiesātajai ievadīta nāvējoša injekcija. Sods izpildīts Teksasas štata Hantsvilas pilsētiņas cietumā, informēja amatpersonas.

"Kad nāvējošās zāles sāka iedarboties, viņas pēdējie vārdi bija: "Dievs ir labs!"," teikts Teksasas Krimināltiesību departamenta preses paziņojumā.

Pirms tam Makkartijas soda izpildi pēdējā brīdī atlika janvārī un aprīlī sakarā ar apsūdzībām rasu diskriminācijā, jo apsūdzētās lietu izskatījušās tiesas sastāvā bijuši tikai baltie. Tomēr Teksasas apelācijas tiesa atteicās lietu nodot atkārtotai izskatīšanai.

Makkartija savu upuri sagrieza ar miesnieka nazi un sita ar žuburainu svečturi, bet pēc tam nogrieza sirmgalves pirkstu, lai iegūti Būthas laulību gredzenu, stāstīja policija. 

Soda izpildes laikā pie cietuma pulcējās aptuveni 30 aktīvisti, kas iestājas par nāvessoda atcelšanu. Kopš 1976. gada, kad ASV Augstākā tiesa atcēla nāvessoda izpildes moratoriju, sods ir izpildīts vairāk nekā 1300 cilvēkiem, norāda "Al Jazeera".

Dažos štatos nāvessodu izpilde ir apturēta pavisam, tikmēr 32 štatos šis soda mērs turpina darboties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!