Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkoreja trešdien atjaunojusi savu oficiālo ārkārtas telefonsakaru līniju ar Dienvidkoreju un paziņojusi, ka atļaus uzņēmējiem apmeklēt abu valstu kopīgi izveidoto Kesonas industriālo kompleksu, kas militārās spriedzes dēļ tika slēgts, vēsta Dienvidkorejas amatpersonas.

Ziemeļkoreja ar šādu paziņojumu nākusi klajā neilgi pēc tam, kad Dienvidkorejas uzņēmumi draudēja aiziet no Kesonas, apgalvojot, ka ir kļuvuši par upuriem politiskajām nesaskaņām starp abām valstīm.

Oficiālā saziņa Seulas un Phenjanas starpā iesaldēta jau kopš 2010.gada, kad Pennjondo apvidū tika nogremdēts Dienvidkorejas karakuģis "Cheonan", laupot 46 jūrnieku dzīvības. Seula kuģa nogremdēšanā vainoja Phenjanu.

Vēlāk tajā pašā gadā Ziemeļkorejas artilērija apšaudīja netālo Jonpjonas salu, nogalinot četrus cilvēkus.

Spriedzi Korejas pussalā vēl vairāk saasināja Ziemeļkorejas decembrī veiktais tāla darbības rādiusa raķetes izmēģinājums un februārī izdarītais trešais kodolizmēģinājums. Saspīlējumam pieaugot, Phenjana teju vai ik dienu izteica draudus Dienvidkorejai un ASV.

Martā Ziemeļkoreja sarāva arī vienīgo ārkārtas telefonsakaru līniju, kas savienoja abu Koreju armijas pārstāvjus un atradās demilitarizētās robežzonas sarunu punktā.

Tomēr pēdējā laikā Ziemeļkoreja ir izrādījusi samiernieciskāku nostāju, un saspīlējums Korejas pussalā ir būtiski mazinājies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!