Foto: AFP/Scanpix
Palestīniešu pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa partijas "Fatah" vadība ceturtdien pieprasījusi veikt izmaiņas ASV valsts sekretāra Džona Kerija Tuvo Austrumu miera plānā, pēc sanāksmes pavēstīja partijas amatpersona.

""Fatah" vēlas panākt zināmas izmaiņas Kerija plānā, jo piedāvātās idejas neiedrošina uz atgriešanos sarunās," norādīja viena no augstākajām partijas amatpersonām.

"Centrālkomiteja pieprasa - lai varētu notikt atgriešanās sarunas, Kerijam ir jāpaziņo, ka tām ir jābalstās 1967.gada robežlīnijās," sacīja "Fatah" Revolucionārās padomes ģenerālsekretārs Amins Makbuls.

Balsojums noticis pēc divām intensīvām Kerija un Abasa sarunu kārtām otrdien un trešdien.

Palestīnas atbrīvošanas organizācija (PAO) nedaudz agrāk ceturtdien paziņoja, ka Kerija plānā paredzēta Izraēlas un palestīniešu miera sarunu atsākšana, nesaistot to ar ebreju kolonistu apmetņu būvniecības iesaldēšanu.

Svarīgākais no Kerija priekšlikumiem ir sarunu atsākšana bez apmetņu būvniecības iesaldēšanas, sacīja PAO amatpersona.

Kerija plānā ir noteikts - ja sarunu gaitā turpinās apmetņu būvniecība, palestīnieši var atjaunot savas prasības par iestāšanos starptautiskajās organizācijās, kur viņi varēs pieprasīt, lai pret Izraēlu tiek sperti juridiski soļi, paskaidroja amatpersona.

Iepriekš ASV konsekventi iebildušas pret šādiem palestīniešu "vienpusējiem" pasākumiem.

Kerija plānā paredzēts, ka Izraēla kolonistu apmetņu būvniecības jomā būs "savaldīga", kas gan, tiesa, neattieksies uz Izraēlas anektēto Austrumjeruzalemi un lielākajiem Rietumkrasta koloniju blokiem, norādīja amatpersona.

Ceturtdien Kerija plānu bija paredzēts izskatīt "Fatah" un PAO vadības sēdēs.

ASV Valsts departamenta amatpersona iepriekš apliecināja, ka Kerijs, parādoties signāliem, ka viņa centienos panākt Izraēlas un palestīniešu miera sarunu atsākšanos ir manāms progress, pagarinās savu vizīti Tuvajos Austrumos.

"Sekretārs Kerijs ceturtdien vakarā paliks Ammānā, lai konstatētu, vai ir kādi papildu darbi, kuru dēļ būtu vajadzīga viņa klātbūtne, pirms viņš atgriežas Savienotajās Valstīs," sacīja amatpersona.

Savukārt Izraēlas armijas radio ziņo, ka armija gatavojas atcelt zināmus ierobežojumus, kas noteikti palestīniešu pārvietošanās brīvībai Rietumkrastā. Eksperti šo vēsti interpretē kā vēl vienu zīmi tam, ka Kerija intensīvajos centienos panākt Izraēlas un palestīniešu miera sarunu atsākšanos noticis izrāviens.

"Šķiet, ka nākamajās dažās dienās tiks izšķirta Izraēlas un palestīniešu sarunu nākotne," sacīja radio palestīniešu teritoriju korespondents.

Abass gatavojas tikties ceturtdien Rāmallā PAO vadību.

Kerijs, kurš ceturtdien grasījās noslēgt vizīti Jordānijā, sagaidīs šīs sanāksmes rezultātus un tad izlems par nākamo soli, sacīja ASV amatpersona.

Vēl trešdien augsta palestīniešu amatpersona sacīja, ka Kerijs ir apņēmības pilns paziņot par Izraēlas un palestīniešu miera sarunu atsākšanu, vēl pirms viņš šīs nedēļas beigās pametīs Tuvo Austrumu reģionu.

Šī ir jau sestā Kerija vizīte Tuvajos Austrumos, kopš viņš ir kļuvis par ASV valsts sekretāru. Vizītes gaitā viņš otrdien tikās ar Abasu, lai spriestu par 2010.gada septembrī apturētā miera procesa atbloķēšanu.

Palestīnieši līdz šim atteikušies atgriezties pie sarunu galda, kamēr Izraēla turpina kolonistu apmetņu būvniecību okupētajā Rietumkrastā un anektētajā Austrumjeruzalemē. Savukārt Izraēla noraida palestīniešu izvirzītos "priekšnosacījumus".

Vēl līdz sarunu izjukšanai 2010.gada septembrī pusēm nebija izdevies panākt nekādu vērā ņemamu progresu nevienā no svarīgākajiem jautājumiem - nedz par Jeruzalemes statusu, nedz par palestīniešu valsts robežām, nedz par palestīniešu bēgļu likteni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!